Bosna i Hercegovina     | 03.05.2018. 15:16 |

Bajramović: Uskladiti krivično zakonodavstvo s međunarodnim konvencijama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Krivični zakon Federacije BiH u oblasti kažnjavanja počinilaca nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom još uvijek nije izmijenjen u skladu s Konvencijom Vijeća Evrope o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) i Konvencijom Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja (Lanzarote konvencija) – rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu koju je organiziralo Udruženje „Žene ženama“.

Kako je rečeno, krivični zakon nije izmijenjen iako je prijedlog za izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH u oblasti kažnjavanja počinilaca, koji su pripremili Udruženje „Žene ženama“ i HUG „Zemlja djece BiH„, dostavljen Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u julu 2017. godine. 

Navedeno je da se izmjene tiču pooštravanja sankcija za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom. Također je rečeno da Udruženje „Žene ženama“ ima pozitivno mišljenje Vlade FBiH, federalnog premijera i drugih u ovom procesu. Međutim, nacrt ovog zakona i pored svih pozitivnih mišljenja nikada nije došao u parlamentarnu proceduru u federalnom parlamentu.

Predstavnica Udruženja "Zemlja djece" iz Tuzle Mirsada Bajramović, koja je učestvovala u definiranju prijedoga izmjena i dopuna ovog zakona, podsjetila je da je BiH ratificirala tri vrlo važne konvencije. Prije svega Konvenciju o pravima djeteta, ali i dvije vrlo važne konvencije koje se tiču zaštite, posebno žena i djece kada je riječ o nasilju. To su Lanzarote konvencija, odnosno Konvencija Vijeća Evrope o zabrani seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe djece te Istanbulska konvencija koja se tiče zaštite žena i djece od svih vrsta nasilja, s posebnim fokusom na zaštitu od nasilja u porodici.

Bajramović je napomenula da se ratifikacijom ovih konvencija BiH obavezala da će svoje zakonodavstvo uskladiti s ovim međunarodnim standardima.

- Nažalost, od 2012. godine kada je ratificirana Lanzarote konvencija, na području Federacije BiH po pitanju usklađivanja krivičnog zakonodavstva apsolutno se ništa nije desilo, dok su u RS-u učinjeni značajni pomaci 2014. godine, kada su napravljene korekcije u krivičnom zakonodavstvu koje su vezane za usklađivanje sa Lanzarote konvencijom. Taj proces se završio 2017. godine, kada je RS usvojio novi krivični zakon koji je u potpunosti usklađen s Lanzarote konvencijom – kazala je Bajramović.

Napominje da su, u cilju harmonizacije s međunarodnim standardima, ali i harmonizacije unutar BiH po pitanju krivičnog zakonodavstva, predložene izmjene Krivičnog zakona FBiH.

- Međunarodne standarde, koji su jasno definirani u ovim konvencijama koje je BiH ratificirala, inkorporirali smo u naš prijedlog teksta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH. On se, prije svega, odnosi na konačno definiranje pojma djeteta, da se djetetom smatra svaka osoba do navršenih 18 godina života - navela je Bajramović.

Dodala je da trenutno krivično zakonodavstvo Federacije razlikuje termin dijete do 14 godina i nakon toga mlađe i starije maloljetnike – od 14 do 16 godina su mlađi maloljetnici, a od 16 do 18 godina su stariji maloljetnici.

Po njenim riječima, u predloženom tekstu zakona se traži da se ukine amnestija i pomilovanje za počinioce ovakvih krivičnih djela. Također traži se i da se osobama koje su počinile ovakva krivična djela ne može izreći uvjetna osuda, niti se može ublažiti kazna koja im je izrečena za ovakvo krivično djelo.

- U našem prijedlogu smo se fokusirali, prije svega, na podizanje onih minimalnih kazni koje su predviđene za krivična djela protiv spolne slobode i morala i za krivična djela koje se odnose protiv braka, porodice i mladeži, prvenstveno za nasilje u porodici i druga krivična djela koja su u okviru ovih krivičnih djela - pojasnila je Bajramović.     

Po njenim riječima, za krivično djelo silovanja minimalno zapriječena kazna u sadašnjem krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH je jedna godina, a predložene izmjene zakona predviđaju minimalnu kaznu od tri godine.  

- Ako je ovo krivično djelo učinjeno na štetu djeteta, minimalna kazna u Krivičnom zakonu Federacije BiH sada je tri godine, a mi smo predložili najmanje sedam godina. Za kvalifikovane oblike ovog krivičnog djela kaznenu politiku smo pooštrili na način što smo sa pet godina minimalnu kaznu podigli na 10 godina ili kaznu dugotrajnoga zatvora - kazala je Bajramović.

Napomenula je da su se bavili i svim drugim krivičnim djelima koja su u okviru krivičnih djela protiv spolne slobode i morala. Obuhvatili su gotovo sva krivična djela koja se tiču toga.

Bajramović navodi da je predložena kaznena politika približna kaznenoj politici RS-a.

- Možda se samo u određenim krivičnim djelima razlikuje, a mi smo čak za određena krivična djela malo bili oštriji u odnosu na RS. Ali trudili smo se da bude harmonizacija kaznene politike - zaključila je Bajramović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta