Kultura     | 03.05.2018. 15:30 |

Koncert Mihe Pogačnika "Evropa - nedovršeno remek djelo" večeras u Sarajevu

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 3.maja (FENA) – Ambasada Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini povodom dana Evrope »poklanja« Sarajevu koncert violiniste, vizionara, ambasadora kulture Republike Slovenije Mihe Pogačnika »Evropa – nedovršeno remek djelo«.

Kako je istakla danas na pres-konferenciji ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac, opća strategija projekta "Evropa – nedovršeno remek djelo" je da kroz veoma posebnu muzičku metodu Mihe Pogačnika profilira i kristalizira unikatne kulturne vrijednosti država zapadnog Balkana koje teže ka članstvu u EU.

 - Slovenija podržava BiH kao dio Evrope i viziju BiH kao dio Evropske unije. Ovaj put smo se za politiku tog našeg uvjerenja odlučili udružiti snage sa muzikom, sa umjetnošću, sa Mihom Pogačnikom, i izabrali smo umjetnost kao medij te poruke – istakla je Bukinac.

Kazala je da bi Evropa bez BiH ostala nedovršeno remek djelo naglašavajući, da projekt dolazi iz Slovenije i kroz ko-kreacije u svim državama zapadnog Balkana, nastavlja put do Evropskog parlamenta, gdje će se održati taj isti performans uoči parlamentarnih izbora iduće godine.

Koncert je ko-kreacija, koju će pod vodstvom majstora Mihe Pogačnika predstaviti orkestar Sarajevske filharmonije.

Pri tome, Pogačnik, kako je i sam rekao, povezuje interdisciplinarnu kompoziciju muzike, kompoziciju društva sa razvojem umijeća rukovođenja koje je potrebno za (društvene) promjene.

 - Zvanice neće biti samo gledaoci nego i aktivni sudionici na koncertu, jer to nije koncert, to je ko-kreacija – naglasio je Pogačnik.

Kako je objašnjeno, doživljaj, koji se rađa zbog doslovne smještenosti učesnika "unutar same muzike" snažno stimulira njihovu predstavu i maštu za postizanje visokih ideala, 'koji su nužno potrebni u traženju evropske vizije'.

Ovaj projekt nudi iskustvo i uvid, introspekciju kako razvijati formativne sile umjetnosti kao vodeće sile transformacije ekonomije, društva sa ciljem razvoja specifičnog, evropskog stila vođenja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo