Ekonomija     | 03.05.2018. 19:05 |

Čović na otvaranju 'Jahorina ekonomskog foruma'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3.maja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović prisustvovao je otvaranju trećeg „Jahorina ekonomskog foruma“ pod nazivom „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja jugoistočne Evrope“, koji se održava 3. i 4. maja na Jahorini.

Čović je u svom uvodnom obraćanju kroz pojmove investiranja, inoviranja i integriranja praktično prikazao kako to danas izgleda Bosna i Hercegovina i na koji način je potrebno potaknuti regionalnu saradnju, a time i razvoj zemalja jugoistočne Evrope.

Ukazao je na važnost integriranja unutar same države Bosne i Hercegovine, a potom izgradnje mreža sa susjednim državama, koje su zapravo i primarni cilj povezivanja.

Uz energetske mreže i prometne infrastrukture osobito je naglasio mrežu ljudi kao najjači resurs uz pomoć kojih možemo spremni dočekati integracije kada je u pitanju Evropska unija.

U tom smislu smatra potrebnim inovirati sistem obrazovanja i na takav način osposobiti mlade ljude da budu nosioci investicija u Bosni i Hercegovini, što bi uveliko promijenilo i samu demografsku sliku BiH.

Kao uvodničari Foruma, uz člana Predsjedništva BiH Čovića, nastupili su i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta