Ekonomija     | 04.05.2018. 08:04 |

Danas potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnost poštanskog saobraćaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas će biti potpisan kolektivni ugovor za djelatnost poštanskog saobraćaja koji će uime Vlade FBiH potpisati federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić i ovlašteni potpisnik uime Sindikata BH Pošta Muhamed Bajramović.

Pored predstavnika sindikata, ceremoniji potpisivanja prisutvovat će i predstavnici resornih federalnih ministarstava, kao i članovi uprava JP BH Pošta i JP Hrvatska pošta Mostar.

Pregovori za zaključenje ovog kolektivnog ugovora započeti su u januaru 2018., a u njima su, pored predstavnika Pregovaračkog tima Vlade FBiH i reprezentativnog Sindikata BiH Pošta i Sindikata  Hrvatske pošte Mostar, učestvovali i predstavnici resornih ministarstava i uprava oba javna preduzeća.

Ovim kolektivnim ugovorom regulirana su prava za oko 3.000 uposlenih u ovim javnim preduzećima. Radi se o drugom kolektivnom ugovoru kojeg s reprezentativnim Sindikatom BH Pošta u ovom mandatu potpisuje Vlada FBiH. Kolektivnim ugovorom nisu umanjena prava radnika i zaključuje se na period od dvije godine. 

Nakon usvajanja Zakona o radu i njegovog stupanja na snagu 2016. godine Vlada FBiH zaključila je šest kolektivnih ugovora za koje je bila nadležna i to na period od jedne godine. Nakon isteka njihovog važenja pristupilo se pregovorima za zaključivanje novih kolektivnih ugovora. U novom krugu Vlada FBiH je, do sada, potpisala kolektivne ugovore za djelatnosti rudarstva, elektroprivrede i državne uprave, a danas se očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora za poštanski saobraćaj.

U toku su pregovori za zaključivanje kolektivnih ugovora za područje željezničkog saobraćaja i telekomunikacija te konsultacije za otpočinjanje pregovora za zaključenje kolektivnog ugovora za uposlene u FMUP-u, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo