Ekonomija     | 04.05.2018. 12:40 |

PKFBiH - Osigurati dugoročna ulaganja u šumarstvo

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Snabdijevanje sirovinom drvoprerađivača iz šumsko – privrednih društava je kompleksno pitanje koje u velikoj mjeri ovisi o dugoročnim ulaganjima u šumarstvo, istaknuto je danas na sastanku Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) u Sarajevu.

Predsjednik Grupacije Ante Begić izjavio je da se drvoprerađivačka industrija u FBiH mora uklopiti u količine sa kojima raspolaže šumarstvo.

- Šumarstvo FBiH raspolaže sa ograničenim količinama, znači temeljem šumsko-gospodarskih osnova, desetogodišnji plan sječa svih vrsta drveća je određen i mi ga ne možemo povećati bez obzira na zahtjeve drvoprerađivačke industrije – naveo je Begić.  

O načinu raspodjele tih raspoloživih sirovina, kako je dodao, razgovara se već nekoliko godina da bi se u tom smislu donijeli pravedni kriteriji.

- Moj lični stav je da kriterij aspolutno mora biti baziran na tržišnom principu, znači postići najveću moguću cijenu. Sljedeći kriterij je da drvoprerađivači koji stvaraju veću dodatnu vrijednost te sirovine imaju prednost pri isporuci i da se njima pokušaju osigurati dovoljne količine. Treća, po meni jako bitna stvar, odnosi se na plate u ovom sektoru. Po statističkim podacima, plate u drvoprerađivačkoj industriji su među najnižim u BiH, kako u RS, tako i u Federaciji BiH i prosječna plaĆa za 2017. iznosila je svega oko 560 KM - naveo je Begić.  

Naglasio je da zakonsko rješenje o šumama u FBiH treba osigurati budućnost šumarstva i  razvoj šuma, kako bi se mogao povećati prirast u šumama i zalihe, te na na tim temeljima razvijati drvnu industriju.

Pomoćnik ministra za industriju u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije  (FMERI) Marinko Bošnjak je kazao da je izrađena strategija drvne industrije koja će odrediti smjernice za razvoj u ovoj oblasti u narednih deset godina, te da se nalazi se u parlamentarnoj proceduri.  

FMERI je, po njegovim riječima, poduzimalo i poduzima sve da se stvori povoljniji ambijent u tom sektoru. Podsjetio je da je ranije usvojen  Zakon o rezanju drveta, te da je, kada je riječ o preradi drveta, ta oblast uređena.

- Ostalo je drugi sektori i institucije, kada bude usvojena strategija, urede svoj dio posla. Među ostalim, neophodno je usvojiti zakona o šumama. Također, po mom mišljenju,  potrebno je da se drvni sektor proglasi strateški važnim u Federaciji BiH i kao takva cjelina bi bila zatvorena, gledano strateški i kroz zakonsku legislativu – naveo je Bošnjak.  

Sekretar Grupacije Šemsa Alimanović je izjavila da je drvna industrija, prema svim pokazateljima, pozitivna priča.

-  Od 1,2 milijarde KM ostvarenog izvoza, 40 posto čine finalni proizvodi. Nismo zadovoljni sa strukturom izvoza jer oko 60 posto izvoza čine polufinanalni proizvodi, a posebno što se oko 14 posto izvoza odnosi na šumske sortimente.  Kada bi smanjili izvoz šumskih sortimenata i rezane građe, koja je sad najviše zastupljena, povećali bi bar duplo izvoz finalnih proizvoda – kazala je Alimanović.  

Na sastanku je istaknuto da sektor drvoprerade, zajedno sa šumarskim sektorom, predstavlja veliki privredni potencijal i razvojnu priliku Federacije BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Pad poslovanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH tokom 2023.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom