Ekonomija     | 04.05.2018. 13:03 |

Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost poštanskog saobraćaja

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 4. maja (FENA) – Federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić i ovlašteni potpisnik uime Sindikata BH Pošta Muhamed Bajramović danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu potpisali kolektivni ugovor za djelatnost poštanskog saobraćaja, koji obuhvata oko 3.000 radnika.

- Njihova prava se ne umanjuju ovim ugovorom, kojim se i ne predviđa rast troškova u segmentu rada i naknada za rad za javna poduzeća BH Pošta i Hrvatske pošte Mostar. Stoga predstavlja dobru osnovu za daljnu stabilizaciju poslovanja ove dvije pošte, a posebno u segmentu očuvanja radnih mjesta - izjavio je Lasić.

Izmjene koje su učinjene u odnosu na prošlogodišnji kolektivni ugovor odnose se na usklađivanje sa u međuvremenu usvojenim zakonskim rješenjima i potrebnim preciziranjem određenih odredbi.

- Ovo je drugi ugovor ove vrste koji je aktuelna Vlada zaključila i to na period od dvije godine, a stupa na snagu 1. jula - dodao je Lasić.

Ukazujući na sadržaj Ugovora Bajramović je istakao da maksimalno štiti interese radnika a ne ugrožava poslovanje preduzeća.    

- To je rezultat pregovora dva ravnopravna socijalna partnera - kazao je Bajramović.

Oštro je demantirao izjave u medijima o navodnoj "ucjeni Vlade" potpisivanjem kolektivnog ugovora, naglasivši da u četiri mandata koliko je na čelu sindikata ovog preduzeća ni on ni njegove kolege nisu dozvoli nikome da ih ucjenjuje. 

- Kad izađete s takvim argumentima šta želite u skladu sa zakonskim propisima lako je doći do rezultata. Bilo kakvo spinovanje da sam lično ucijenjen ili bilo ko od mojih kolektivnim ugovorom za mene je smiješno - kazao je Bajramović.

Uspješnu implementaciju kolektivnog ugovora za djelatnost poštanskog saobraćaja poželili su i izvršni direktor JP BH Pošta Nedim Matoruga i predsjednik Uprave JP Hrvatska pošta Mostar Mate Rupčić govoreći da će poštivanje odredbi ugovora doprinijeti efikasnosti poslovanja oba preduzeća.

Pregovori za zaključivanje ovog ugovora započeti su u januaru, a pored predstavnika Pregovaračkog tima Vlade i reprezentativnog sindikata javnih preduzeća BH Pošta i Hrvatske pošte Mostar učestvovali su i predstavnici resornih ministarstava i uprava oba javna preduzeća.

Uskoro VIDEO  

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Mostar povezan s Beogradom, letovi od travnja po cijeni od 56 eura (VIDEO)

Video materijal s potpisivanja ugovora između Grada Mostara, Air Serbie i Zračne luke Mostar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo