Bosna i Hercegovina     | 04.05.2018. 14:57 |

Delegacija PS BiH na sastanku Odbora za saradnju i razvoj PSF

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini država frankofonskog govornog područja (PSF) Salko Sokolović, zamjenica predsjedavajućeg Mensura Beganović i članica Delegacije Milica Marković sudjelovali su na sastanku Odbora za saradnju i razvoj PSF-a, koji je održan u sjedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu.

U uvodnom obraćanju zamjenica predsjednika FAO-a Maria Helena Semedo istaknula je da se u svijetu neprestano povećava broj gladnih, najviše zbog prirodnih katastrofa, ali i političkih nestabilnosti.

Kazala je da FAO smatra da je za razvoj poljoprivrede, kao i generalno proizvodnju hrane potrebno imati političku podršku i pravni okvir za šta su nadležni upravo parlamentarci.

Zato, rekla je ona, FAO ima oko 90 ureda širom svijeta i radi na koordinaciji aktivnosti s vladama i civilnim sektorom.

Na sastanku Odbora razgovarano je o stanju u oblasti sigurnosti hrane i ishrane u frankofonskim područjima, kao i o uključenosti inovacija i digitalnih tehnologija u poljoprivrednom sektoru.

Sudionicima sastanka predstavljena je aplikacija za praćenje sjetve i berbe koju FAO provodi u Ruandi i Senegalu, te je planira proširiti i na ostale države.

Kako je rečeno, aplikacija je koristan alat koji poljoprivrednicima pomaže da preko mobitela (čak i onda kad nemaju internetsku vezu) prate vremenske uvjete, proizvodnju na farmama, kvalitetu zemljišta, nutritivnu vrijednost proizvoda, kao i stanje na tržištu na koje se planiraju plasirati proizvodi.

Predstavnici parlamenata država članica PSF-a raspravljali su i o prijedlozima rezolucija koje će biti usvojene na plenarnom zajedanju u Québecu u julu ove godine.

Razgovaralo se i o poduzetništvu žena i mladih, jačanju proizvodnje poljoprivrednih kultura, naročito u subsaharskoj Africi gdje je FAO posebno angažiran, kao i o potpori digitalnom razvoju.

- U razgovorima članova naše delegacije sa specijalnim savjetnikom FAO-a za parlamentarne alijanse Fernandom Ayalom dogovoreno je da će se, u saradnji s FAO-om, raditi na uspostavljanju parlamentarnog foruma u koji će biti uključene nadležne institucije, proizvođači hrane, poljoprivrednici, predstavnici potrošača s ciljem davanja većeg značaja poljoprivredi i proizvodnji hrane, zdravoj ishrani i eliminiranju gladi u BiH - saopćeno je.

Zaključeno je da je daljnja suradnja vrlo korisna na izgradnji mreže u državama Srednje i Istočne Evrope (CEE), na kojoj FAO intenzivno radi.

- Članovima Odbora prezentirane su i aktivnosti Svjetske trgovinske organizacije i Svjetske banke u oblastima ekonomskog razvoja, naročito u pomoći poljoprivrednicima. Predstavljano je i djelovanje Međunarodnog centra za visoke agronomske mediteranske studije (CIHEAM) i njegov Program 2025  - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić: Svi zaključci su neprihvatljivi, Parlamentarna skupština to neće prihvatiti

Čavara: Neki od zaključaka su prepisani iz Ustava, a neki van naše nadležnosti

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'