Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 05.05.2018. 10:53 |

Na programu FEDU-a danas tri hit predstave za najmlađe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Četvrti Festival dječije umjetnosti (FEDU) danas se nastavlja uz umjetničke radionice i književne susrete dječijih pisaca u Brezi i Kaknju te pozorišne predstave u Sarajevu.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na ovom festivalu koji uključuju djecu kao kreatore, a ne samo kao konzumente.

U takmičarskom programu Festivala u Pozorištu mladih u Sarajevu danas se mogu pogledati tri predstave, i to "Deveta ovčica" Dječjeg kazališta "Branka Mihaljevića" iz Osijeka, "Ima li deda odelo" Pozorišta mladih iz Novog Sada te "Alisa u zemlji čuda" Pozorišta lutaka Niš.

Da su djeca istinski kreatori, budući umjetnici i osobe koje će upotpuniti ovo čovječanstvo vještinom, ljepotom, znanjem i dobrotom, jučer su pokazali mladi ilustratori iz likovnih sekcija osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine, koji su poslali stotine radova za likovni program i tako pokazali interes za ovo takmičenje, ali prije svega, želju da pokažu kako se slikom priča.

U okviru teme "Mali klikeraši", prvonagrađene bajke na prošlogodišnjem Festivalu autorice Marije Fekete-Sullivan, prvu nagradu je dobio Afan Džindo iz Tuzle. Uz plaketu, dobio je i novčani iznos od 300 KM. Likovne sekcije (plakete i 150 KM za slikarski materijal) dobile su osnovne škole iz Tuzle "Pazar" i "Solina" te škola "5. oktobar" iz Sanskog Mosta.

Pohvale su dobili i mladi umjetnici koji su pokazali izuzetan pristup tehničkim ili idejnim rješenjem: Sanjin Selimović (Gradačac), Sedin Jakupović (Sanski Most), Jusuf Mašić (Bihać), Džejla Šahbegović (Tuzla), Elma Ratković (Vitkovići), Amina Halilović (Tuzla), Dženan Tursunović (Srebrenik) te Naida Turković (Srebrenik) i Ajla Rahman (Ustikolina).

FEDU je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Mnogo je visoko kvalitetnih programa pripremljeno za djecu i to besplatno, zahvaljujući Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su, osim spomenutih pokrovitelja, i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar, ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću 4. FEDU Festivala. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta