Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 10:56 |

Banjalučki muftija: Dan džamija je i opomena i poziv da se okrenemo budućnosti

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7. maja (FENA) - Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić ukazao je da se 7. maj obilježava kao Dan džamija kao opomena da se više nikada ne dogodi 1993. godina i rušenje banjalučke džamije Ferhadije, ali i isti datum 2001. godine kada je u nacionalističkom divljanju spriječeno postavljanje kamena-temljca za njenu obnovu.

To bi, ukazuje, trebala da bude poruka i podsjećanje da ono što se desilo, više nikada ne dogodi.

Ukoliko, kaže muftija Kozlić, ne budemo stalno govorili i podsjećali na ono što se dogodilo, boji se da se to može ponoviti.

Zato je, dodao je, važno da se o tome govori, ali i da se istovremeno okrenemo budućnosti i izgradnji mostova, boljih odnosa, razumijevanja i tolerancije.

- I na otvaranju obnovljene Ferhadije sam kazao misao Meše Selimovića -'Ne smije nas boliti samo kada nas nešto pogodi, u našoj porodici'. Sve dok nas sve isto ne bude bolilo i to kada je oštećen neki hram, crkva, sinogoga, ne možemo se nadati dobru. I kada nedaća pogodi nekoga drgog ko nije moje nacije, naroda, ako me to ne boli i ne natjera da budem aktivan, to nije dobro - naglasio je Kozlić.

I na okruglom stolu o temu "Džemat, status i izazovi", danas u banjalučkom muftijstvu, kako je naglasio, prisjećaju se 7. maja 1993. godine kada je porušena banjalučka džamija Ferhadija.

Efendija Kozlić je naglasio da još uvijek, nažalost, nisu obnovljeni svi vjerski objekti, uključujući i banjalučku Arnaudiju, koja bi trebalo da bude ponovo izgrađena u naredne dvije godine.

- Još nekoliko džamija trebamo završiti i svečano otvoriti - dodao je muftija banjalučki ističući da je obnova vjerskih objekata značajna za život vjernika svih konferencija.

Ukazuje i da ništa nije isto nakon 7. maja 2016. i svečanog otvaranja obnovljene Ferhadije u Banjoj Luci.

- Samo otvaranje Ferhadije, koja nas i okuplja svakog 7. maja, bilo je veoma značajno ne samo za BiH, već i cijeli region. Ovi objekti ne samo da okupljaju vjernike, već i sve druge, koji žele da ih obiđu i kao spomenike kulture - ukazao je on.

Istakao je i da je važno da se okrenemo ljudima, koji će posjećivati i boraviti u obnovljenim vjerskim objektima.

- Ako se nakon ovoga ne okrenemo izgradnji društva, pravedne zajednice, bojim se da za našu djecu nema budućnosti - upozorio je muftija Kozlić ukazujući na važnost izgradnje boljih odnosa među narodima, ali religijskim zajednicama, koje treba da nas spajaju.

Ponovio je i da još nije završen povratak, a oni koji su vratili teško žive i treba im pomoći da ostanu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret Avdibegović je kazao da danas iz Banje Luke žele da pošalju poruku nade i odgovornosti.

Naveo je da je 'Dan džamija i džemata“ projekt koji će napraviti iskorak i pokazati brigu prema džematima i ljudima koji se aktivno bave vjerskim životom unutar svog prostora.

- Džamije koje su porušene, obnovili smo, ostala je još banjalučka Arnudija. I današni okrugli sto treba da razumijemo kao pogled u budućnost, a to je osmisliti rad i život vjernika unutar džemata, jer mislimo da on daje jedan novi puls i nadu, a džamije ostaju u svojoj dimenziji - rekao je Avdibegović.

Na "Dan džamija" u Banjoj Luci je planiran mevludski program, u kojem će učestvovati učenici cazinske medrese, a predavač će biti bihaćki muftija Hasan ef. Makić, a sve se organizuje u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH. 

U Banjoj Luci će 8. maja biti upriličena i promocija čuvenog djela „Mesnevija“, autora Dželaludina Rumija, a među promotorima će biti i akademik Rešid Hafizović. Isto veče bit će održan i predramazanski koncert duhovne muzike, a učestvuju Armin Muzaferija, Latif Močević, Hor "Preporod“, Tasavufski ansambl.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'