Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 18:03 |

SBB - Miting AK partije i Erdogana u Sarajevu nepotreban

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Savez za bolju budućnost (SBB), nezvaničnu najavu političkog predizbornog mitinga AK partije Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, smatra nepotrebnom i za BiH štetnom demostracijom moći i uticaja političkih ličnosti drugih država.

- Neshvatljivo je da 12 dana prije najavljenog skupa nijedna nadležna institucija nema najavu, niti bilo kakav zahtjev za odobravanjem ovakve masovne manifestacije. To upućuje na zaključak da se pojedini strani državnici prema našoj zemlji odnose kao prema vlastitoj teritoriji, gdje nema domaćina, pa se ne moraju ni najavljivati i tražiti dozvole kao svi drugi organizatori masovnih manifestacija - saopćenio je iz SBB.

U kontekstu napetosti između EU i Turske, zabrane sličnih Erdoganovih skupova širom Evrope, SBB ukazuje da je "neprihvatljivo da BiH i Sarajevo budu poligon za inat politiku Turske prema zapadnim silama".

To za posljedicu, kako navode iz SBB-a, može imati dodatno usložnjavanje političkih prilika u BiH, a posebno puta BiH u Evropsku uniju i NATO.

- Ne sporimo prijateljske veze i dobre namjere turske države i turskog naroda, ali smo zabrinuti kratkovidošću vrha bošnjačke politike, koja zbog jeftinog populizma pristaje gaziti suverenitet države i dostojanstvo bošnjačkog naroda, dajući neprijateljima BiH primjer antidržavnog djelovanja. Time se uvodi opasna praksa da bez saglasnosti državnih organa BiH, svoje stranačke skupove u entitetu RS sutra može organizirati Vladmir Putin ili neki drugi strani predsjednik, kao da država i vlast Bosne i Hercegovine ne postoje - smatraju iz SBB-a.

Kao legalistička stranka SBB apelira na nadležne institucije da osiguraju najviši nivo transparentnosti tog slučaja, da javnost blagovremeno sazna ko je organizator, ko je dao potrebna odobrenja, ko garantira sigurnost građanima Sarajeva, te ko je napravio procjenu političkih, diplomatskih, sigurnosnih i drugih rizika koje ovakav skup nosi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Erdogan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo