Kultura     | 08.05.2018. 11:46 |

Pozorišne igre za djecu 'Maštaonica' u Tuzli od 12. maja do 2. juna

FENA Hana Imamović

TUZLA, 8. maja (FENA) - Udruženje dramskih umjetnika "Kaleidoskop" i Javna ustanova Centar za kulturu Tuzla organiziraju prve Pozorišne igre za djecu "Maštaonica" kada će djeca interaktivno biti dio predstava te moći naučiti mnoge stvari.

Kamerna scena Doma mladih tako će svake subote u 11 sati od 12. maja do 2. juna ugostiti glumce koji će zajedno s djecom "maštati", a karte će se moći kupiti od sutra, 8. maja, u CD Shopu Sejo i Vili, a na dan predstave biletarnica Doma mladih će raditi od 09.30 sati.

Kako je za Fenu kazao producent ovog projekta i student glume Hasan Sušić Udruženje "Kaleidoskop" okuplja mlade ljude, najčešće studente, ali i svršene studente glume, produkcije i režije s prostora Bosne i Hercegovine i regije.

- Bavimo se pozorišnim predstavama i ovo je treći projekat pozorišnih predstava koje radimo, ali je prvi projekat koji se bavi mjesecom pozorišnih interaktivnih igara za djecu. Posebno u Tuzli nije bilo prilike da se to vidi - istaknuo je Sušić.

Dodao je da se ne radi o klasičnim predstavama za djecu koje se postavljaju u pozorištima, nego djeca glumačkim angažmanom učestvuju u predstavi te se zajedno s njima kreira predstava.

Izdvojio je predstavu planiranu za 26. maja "Pozorišni bonton" koja će biti koncipirana više kao radionica kada će djeca kroz igru imati čas teatarske umjetnosti što je za njih novo jer nemaju priliku da se s tim susretnu ni u predškolskim ustanovama ili osnovnim školama.

- Takvog predmeta nema, a on je važan da bi se stvarala publika i odgajala djeca koja će imati teatarsku kulturu - pojasnio je Sušić.

Prvi je ovo ovakav projekat u Tuzli, ali Sušić posebno naglašava da im je pomoć pružio Centar za kulturu koji je osigurao tehničke resurse za izvođenje predstava.

Napomenuo je i da se s još nekim kolegama već dvije godine bavi dječijim predstavama i kreiranjem teatarskih sadržaja za djecu.

Djeca će imati priliku pogledati i učestvovati u četiri predstave od kojih će prva biti odigrana 12. maja nazvana "Avanture Poka i Srećka", druga je planirana za 19. maja "Moto i Toto u zemlji snova", 26. maja je "Pozorišni bonton", dok je za 2. juni predviđena predstava "Klovnovijada".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstave u ožujku u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Bogat program u prvoj sedmici aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom