Bosna i Hercegovina     | 08.05.2018. 13:42 |

Hadžiabdić: Podzakonskim aktom izbjeći privilegiranje političkih stranaka

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine propisala normu po kojoj će za prijavu za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske biti potrebno prikupljati potpise, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala da se to uradilo kako bi se izbjegli privilegiranje političkih stranaka.

Hadžiabdić je danas na pres-konferenciji istaknula da Izborni zakon govori o višem i nižem nivou vlasti koji uključuju jedan drugi da bi se, primjera radi, neko oslobodio prikupljanja potpisa ili takse, ali istovremeno govori o izuzecima u dva člana.

- U jednom članu predviđen je izuzetak samo za članove Predsjedništva BiH bez obzira da li kao politički subjekt imate svog kandidata koji nosi politički mandat u tom tijelu, no tu je i drugi član koji kaže da nezavisni kandidati moraju prikupljati potpise za članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednika RS-a - kaže predsjednica CIK-a.

Dodala je da su tako dva člana zakona u koliziji, a kada su posljednje izmjene Izbornog zakona 2016. godine vršene, razgovori unutar interresorne radne grupe bili su u smislu izjednjačavanja svih političkih subjekata te su uvedene odredbe i za nezavisne kandidate i za političke stranke prikupljanja istog broja potpisa.

- Međutim, nisu bili razrađeni nivoi vlasti te smo svaki pojedinačni slučaj za te izbore rješavali pojedinačno i imali različitu sudsku praksu. Za ove izbore postupili smo dosta liberalno da bismo stvorili balans između odvraćanja neozbiljnih kandidata, povećanja odgovornosti političkih subjekata i jednakog položaja političkih subjekata - obrazložila je.

Smatrali su, dodala je, da nije dobro privilegirati političke stranke u odnosu na nezavisne kandidate kada postoje dvije norme u koliziji, a o svemu su upoznali političke subjekte te iako je bilo pitanja u tom smislu CIK je, kaže, bio liberalan u drugim pravilima  poput visine takse, a uvedeno je i da od sada članice koalicije ne moraju prikupljati potpise.

 - Činjenicom da nismo povećali taksu te da smo olakšali veliki broj administracije kod podnošenja prijava stvaramo pravičnije uvjete na izborima tražeći da postignemo pogodan balans na kojem insistiraju i Venecijanska komisija i OSCE. Ovdje se radi o općim mjerama, a ne o tome da smo nekom pojedincu, subjektu, kandidatu, ukinuli neko pravo. Svi sada imaju iste startne pozicije - tvrdi Hadžiabdić.

Zaključila je da su osobe koje već imaju osvojen mandat na neki način ipak oslobođene mnogo čega što nije slučaj za one koji prvi put nastupaju na izborima i to je taj pogodan balans koji nije mogao biti idealan, ali, kaže, urađeno je najbolje što se moglo.

Međutim, sa ovakvim njenim stavom nije se složio član CIK-a Suad Arnautović koji je kazao da se ne slaže sa takvom odlukom te da razlog za to crpi iz Izbornog zakona.

Pojasnio je da postoji član u Izbornom zakonu koji propisuje da je politička stranka, čiji je član nosilac mandata u istom organu za koji politička stranka podnosi prijavu za ovjeru kandidature, oslobođena obaveze prikupljanja potpisa osim za članove Predsjedništva BiH.

- To znači da se ne bi smjelo propisivati prikupljanje potpisa niti za jedan drugi organ osim za članove Predsjedništva ako politička stranka ima svog predstavnika u tom organu. Ovim podzakonskim aktom CIK je proširio zakon i propisao da za predsjednika i potpredsjednika RS-a moraju prikupljati potpise i one stranke koje imaju mandat, a to su SNSD, SDA i HDZ - kazao je Arnautović.

Njegovo mišljenje je drugačije te smatra da te stranke, ako odluče imati kandidate za predstojeće opće izbore, ne trebaju prikupljati potpise.

Potom je ponovo Hadžiabdić kazala da nije neuobičajeno da pojedini članovi CIK-a imaju drugačije mišljenje, ali kaže da su ove odluke donošene jednoglasno mada je uvijek prisutna rezerva od nekih članova.

- Nismo stavili u isti rang Predsjedništvo BiH i obavezu prikupljanja za predsjednika i potpredsjednika RS-a kao što izgleda jer kada je u pitanju taksa ona se mora podnijeti za Predsjedništvo BiH uvijek, a za predsjednika i potpredsjednika RS-a podnošenjem te takse plaćate i niže nivoe - pojašnjava predsjednica CIK-a.

Na kraju je dodala da onaj ko misli da ova odluka nije u skladu sa Izbornim zakonom ima pravo da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH te da odluka CIK-a ne mora biti konačna.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo