Kultura     | 08.05.2018. 13:54 |

Drama 'Leni' nova knjiga Biblioteke MESS

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Internacionalni teatarski festival MESS je u okviru  biblioteke MESS objavio knjigu - dramski tekst "Leni" slovačkih autora Valerije Šulcove (Valeria Schulczová) i Romana Olekšaka (Roman Olekšák).

"Leni" s podnaslovom "Fiktivni susret dvoje stvarnih ljudi" je priča o susretu kontraverzne režiserke filmova za Hitlera Leni Rifenštal i popularnog voditelja Johna Carsona u kojoj on poziva režiserku u svoj popularni šou.

Ovaj tekst između ostalog se bavi, kako je zapisao reditelj Dino Mustafić, pitanjima odgovornosti umjetnika za njegovo djelo, postavlja pitanja koje su granice između usluga ideologiji te aktivnog sudjelovanja u izgradnji režima, kao i pitanjem da li je moguće preuzeti odgovornost za vrijeme u kojem se stvara.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istaknuo je danas na predstavljanju knjige da sa prevodima stranih autora, kao i sa domaćim dramskim tekstom koji će također biti objavljeni u okviru Biblioteke MESS žele ponuditi režiserima, pozorištima i studentima akademija mogućnost susretanja sa kvalitetnim dramskim tekstom.

On ističe da za suvremeni dramski tekst nema puno interesa u izdavačkoj djelatnosti, te da će i na ovaj način dramski tekst biti približen budućim čitaocima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Dramadžiluk' može postati platforma da se čuje glas dramskih pisaca

Na programu Festivala MESS večeras 'Wakatt' i 'Gidionov čvor'

Otvoren 63. MESS - čamac za spašavanje ljudske duše

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'