Bosna i Hercegovina     | 08.05.2018. 13:49 |

Sjednica VSTV-a BiH - Upućene sugestije u vezi s izmjenama Poslovnika

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) razmatralo je danas na sjednici izmjene Poslovnika tog regulatornog tijela koji bi trebao biti usklađen s preporukama (Peer Review) Evropske komisije.

U fokusu sudionika dvodnevnog redovnog zasjedanja su izmjene Poslovnika VSTV-a BiH koje se odnose na postupak, odnosno procedure i kriterije imenovanja nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja) u skladu sa spomenutim preporukama.

Rasprava u vezi s tom tačkom dnevnog reda još nije zaključena, a u dosadašnjem toku sjednice članovi VSTV-a uputili su određene sugestije u vezi s predloženim izmjenama Poslovnika koje bi trebale biti dodatno razmotrene/dorađene u sklopu radne grupe (Stalne komisije za legislativu) prije konačnog usvajanja tog akta.

Kako je Fena saznaje u VSTV-u BiH, u petak, 11. maja bi trebala uslijediti vanredna sjednica VSTV-a BiH kako bi, u skladu s preporukama Evropske komisije, bile usvojene odgovarajuće izmjene Poslovnika.     

Inače, prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTVBiH-a bi se u nastavku sjednice trebali očitovati o sažetku kvartalne informacije i strukturi godišnjeg izvještaja Ureda disciplinskog tužitelja -UDT-a, koji djeluje pri VSTV-u.

Na dnevnom redu su i Informacija o aktivnostima radne grupe za sigurnost pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija u BiH, kao i Informacija o broju sudija, tužitelja i administrativnog osoblja koji se finansiraju iz tekućeg IPA projekta (Projekt unapređenja rada na predmetima ratnih zločina).

Istovremeno, planirano je i razmatranje Prijedloga eksperata Twininig projekta IPA 2013 „Podrška za borbu protiv pranja novca“ za dvije trodnevne edukacije, te donošenje odluka o imenovanjima određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta