Ekonomija     | 08.05.2018. 17:34 |

Novalić informirao Ilahija o reformskim procesima i rezultatima

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa šefom Misije te međunarodne finansijske institucije za BiH Nadeemom Ilahijem.

Tokom razgovora posebna pažnja posvećena je daljim aktivnostima na provođenju započetih reformskih procesa i rezultatima koji su do sada ostvareni na tom planu.

Federalni premijer je iscrpno informirao goste o provedenoj strukturalnoj analizi privrednih subjekata u Federaciji koja je pokazala mnoge značajne rezultate, a uopćeno bi se, kako je rekao, sve moglo svesti na ocjenu da su svi parameti u rastu.

Kao primjer pozitivnih reformskih procesa istakao je rezultate ostvarene donošenjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je Fond PIO smanjio dug sa 230.000.000 na oko 60 miliona KM, naglasivši da je  to ostvareno, i pored velikog statističkog ulaska novih penzionera.

U fokusu djelovanja Federalne vlade, kako je rekao, u narednom periodu bit će donošenje novih zakonskih rješenja zacrtanih u Reformskoj agendi, kao što su Zakon o porezima i doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Njihovim usvajanjem svakako bi se značajno suzilo područje koje zahvata „siva“ ekonomija i rad „nacrno“, te omogućilo otvaranje radnih mjesta u području koje je zakonski regulisano. 

- Nakon što smo riješili dobar dio problema u drugim sferama, pažnju ćemo u velikoj mjeri usmjeriti podršci mladima, jer je evidentno da su neophodne još intenzivnije mjere koje bi dovele do njihovog što većeg zapošljavanja, a samim tim i spriječio odliv kadrova u inostranstvo – rekao je Novalić.

Izrazio je i optimizam u pogledu rezultata koji se očekuju u narednom periodu, u čemu su mu predstavnici MMF-a, kao i cjelokupnoj Federalnoj vladi, poželjeli puno uspjeha.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Krišto-Iancu: Važnost suradnje institucija BiH i MMF-a u provođenju reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo