Svijet     | 08.05.2018. 20:43 |

Trump: SAD će se povući iz sporazuma sa Iranom

FENA Internet

WASHINGTON, 8. maja (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o tome da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma šest svjetskih sila i Irana, kojim se Teheran 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

- Iran podržava terorističke organizacije, ubio je, oteo američke državljane. Iranski režim nastvalja obogaćivati uran i nastavlja raditi na nuklearnom programu. Ovaj sporazum omogućava tom režimu da dobija novac, a istovremeno ugrožava američke građane - rekao je Trump, dodajući kako sporazum "nije donio mir i nikada neće".

-Laž je da se Iran pridržava sporazuma i za to postoje dokazi - rekao je predsjednik u obraćanju javnosti iz Bijele kuće, javlja Radio Slobodna Evropa

Amerika neće biti talac nuklearne ucjene, rekao je Trump , najavljujući da je državni tajnik Mike Pompeo na putu za Sjevernu Koreju.

- Želimo sa saveznicima raditi na održivom nuklearnom sporazuma s Iranom koji će zaustaviti iranski režim od izrade nuklearnog. Sankcije će stupiti na snagu - rekao je on ističući da se pridržava svojih obećanja.

Podsjetio da je glavni cilj sporazuma koji su potpisale SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija  osigurati da Iran ne prikupi dovoljnog nuklearnog materijala za izradu atomsku bombu.

Ovaj sporazum učinio je da Teheran sreže broj centrifuga za obogaćivanje urana, kao i zalihe obogaćenog urana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nakon toga je dobila dnevni pristup inspekcija i stalno praćenje, kao što je snimanje kamerama u Natanzu i Fordowu, dvijema podzemnim nuklearkama za obogaćivanje urana.

Donald Trump oštro je kritizirao sporazum, te je tokom svoje predsjedničke kampanje obećavao  da će se SAD povući iz tog , po Ameriku, “lošeg sporazuma”.

Sporazum se smatra jednim od najznačajnih vanjskopolitičkih uspjeha administracije Baracka Obama.

Ostale potpisnice sporazuma, kao i UN, uvjereni su da se Iran pridražava sporazuma. Teheren je saopćio ranije da će se SAD “suočiti s teškim posljedicama”.

Tokom dana Trump je telefonski razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Pariz je saopćio da će Macron telefonski razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana