Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 09:01 |

Spahić: Antifašizam je vrijednost Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je sugrađanima i stanovnicima Evrope u zemlji i svijetu Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, istakavši da se ovi praznici obilježavaju u Bosni i Hercegovini kao praznici države koja svojom poviješću svjedoči da je antifašizam vrijednost Evrope.

- Nažalost, svaka  nova generacija mladih se suočava sa avetima prošlosti i neofašizmom, podjelama, novim barikadama, mržnjom, stravičnim posljedicama siromaštva i bijede i silom sitih i svim vrstama bezumlja, nasilja, terorizma, degradacijom obrazovanja, ugrožavanjem kulture različitosti i nepriznavanjem prava manjina. Ljudska prava i slobode svakodnevno se krše i uništavaju toleranciju, mir, razumijevanje, saradnju i solidarnost među zajednicama - navodi se u saopćenju Međunarodnog centra za mir.

Ibrahim Spahić podsjeća da se ovim praznikom odaje pošta herojima života u slobodi i miru, ali da se ne zaboravlja ni stvarnost u kojoj smo pred izazovima rata, stradanjima čovjeka i njegove porodice i civilizacijskim tragedijama na svim stranama svijeta.

- Više nego ikada, potrebna nam je nova vizija Evrope u savremenom svijetu u kojem se dovodi u pitanje održivost razvoja i humanih uslova života. Više nego ikada, svijetom vlada klaustrofobija i ksenofobija. Više nego ikada, osjeća se strepnja za budućnost čovječanstva i univerzalne civilizacijske vrijednosti i prirodnu baštinu. Više se ništa ne događa izvan nas i tamo daleko od mora, od naših polja i gradova, od naše kuće. Svijet vidimo kao na dlanu zahvaljujući novim tehnologijama i na zatvarajmo oči i um - ocijenio je on.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom