Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 14:32 |

Gojković: BiH i Srbija baštine tradiciju antifašizma

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 9. maja (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić i njihovi zamjenici Safet Softić, Bariša Čolak, Šefik Džaferović i Borjana Krišto razgovarali su danas u Beogradu s predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH, koji na poziv Gojković borave u dvodnevnoj radnoj posjeti Republici Srbiji, naglasili su da dolazak svih šest članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma u posjetu predstavlja izraz želje i opredijeljenosti BiH da s Republikom Srbijom izgradi najbolje moguće odnose.

Izraženo je zajedničko uvjerenje da će ova posjeta, kao i poruke uzajamnog poštovanja i prijateljstva, koje su se mogle čuti tokom razgovora najviših predstavnika dva državna parlamenta, podstaći i unaprijediti bilateralnu saradnju na svim nivoima vlasti, te ubrzati rješavanje svih otvorenih pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Naglašavajući simboliku posjete, koja je započela 9. maja, na Dan pobjede i Dan Evrope, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković naglasila je da dvije susjedne i prijateljske zemlje baštine tradiciju antifašizma, te dijele vanjskopolitički cilj pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

S tim u vezi, Gojković je posebno podvukla da BiH može računati na punu podršku Srbije na putu ka EU, te dodala da Srbija želi i zalaže se za to da BiH što prije dobije status države kandidata za ulazak u Evropskoj uniji, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ocjenjujući da ova posjeta predstavlja i naznaku da odnosi dvije države ulaze u novu fazu, što šalje pozitivnu sliku o potrebi okretanja budućnosti i ostvarivanja saradnje na dobrobit svih naroda i građana u BiH i Srbiji, članovi dvije državne delegacije razgovarali su i o širokim mogućnostima poboljšanja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, kao i zajedničkog nastupa privrednika na trećim tržištima.

Tokom zvanične radne posjete Republici Srbiji, članovi rukovodstva oba doma PSBiH danas će se sastati s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a za sutra je predviđen susret bh. delegacije s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom