Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 16:35 |

Tužilaštvo želi produženje pritvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Na ročištu za produženje pritvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru osumnjičenima za terorizam, Državno tužilaštvo je istaklo da se radi na identifikaciji osoba koje su posjećivale prostorije u kojima je pronađeno naoružanje.

Odbrane osumnjičenih su zatražile da se prijedlog Tužilaštva za produženjem pritvora odbije i da se njihovim branjenicima izreknu mjere zabrane, javlja BIRN BiH. 

Tužilac Ćazim Hasanspahić je zatražio da se produži pritvor Božiću i Hastoru, pojasnivši da se istraga i dalje provodi, da je saslušano nekoliko svjedoka, kao i da se očekuju rezultati vještačenja oružja, mobitela, laptopa i ostalih oduzetih predmeta.

Podsjetilo je Tužilaštvo da je prilikom pretresa oduzeto sedam ručnih bombi, automatska puška, više od 400 komada municije, okviri za automatsku pušku, jurišni prsluci i zastava ISIL-a, kao i da je u narednom periodu potrebno identifikovati osobe koje su posjećivale prostorije gdje je oružje pronađeno.

- Pronađeni predmeti jasno ukazuju da su osumnjičeni imali namjeru da izvrše radnje koje su planirali - dodao je tužilac Hasanspahić i naveo da su meta napada bili Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvo unutrašnjiih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona.

Božića i Hastora su 10. aprila uhapsili službenici SIPA-e zbog terorizma, te pretresom dva stana u Sarajevu pronašli ručne bombe, municiju, jurišne prsluke, zastavu Islamske države kao i dvije uramljene fotografije sa zastavama koje liče na ISIL-ovu.

Božićev branilac je rekao da njegov branjenik nema šta sakriti i uništiti jer niti je šta planirao niti imao namjeru dovršiti.

- Jeste se družio sa Hastorom, ali kod mog branjenika nije pronađeno ništa od oružja i opreme. Ne može se govoriti o djelu terorizma, već o nedozvoljenom držanju naoružanja, ali to onda u pitanje dovodi nadležnost Suda - kazao je branilac Bruno Božić.

Hastorova odbrana se osvrnula na navode Tužilaštva da pronađeni predmeti ukazuju da će osumnjičeni dovršiti djelo, ali da uopšte nije navedeno kada je ono planirano.

- Istina je da je pronađeno oružje i neka tri prsluka, ali to zbog drugih dokaza ne upućuje na zaključak da su pokušali terorizam - naglasio je branilac Izet Baždarević.

Odluku od prijedlogu Tužilaštva za produženjem pritvora Sud će donijeti naknadno.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor za Djedovića i Malkića iz Tuzle zbog pljački kladionica

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom