Ekonomija     | 10.05.2018. 12:28 |

Izuzetni poslovni rezultati Union banke

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Union Banka d.d. Sarajevo u toku protekle godine učvrstila je svoju poziciju najveće banke u većinski domaćem vlasništvu i potvrdila status jedne od najbrže rastućih banaka na bh. tržištu – istakli su danas članovi Uprave na pres-konferenciji u novom poslovnom sjedištu te banke u Sarajevu.   

U 2017. godini, kako je kazao predsjednik Uprave Union banke Vedran  Hadžiahmetović, zabilježen je rast poslovanja u svim segmentima - depozita za 30 posto, kreditnog portfolija za 17 posto, te aktive za 26 posto, koja je krajem prošle godine iznosila 654,4 miliona KM. Rasli su i ukupni prihodi uz odgovarajuće upravljanje troškovima, a ukupna neto dobit iznosila je jedan milion KM.      

Iz banke su naglasili i činjenicu da je kvalitet kreditnog portfolija iznad prosjeka bankarskog tržišta.

 - Iako posluje na dinamičnom i konkurentnom tržištu, 2017. godina je za Union banku jedna od najboljih poslovnih godina, što je postignuto kontinuiranim radom i ulaganjima. Orijentiranost prema potrebama klijenata, rezultirala je prepoznavanjem banke kao odgovornog i pouzdanog partnera od  stanovništva, privrednih društava, javnih preduzeća i institucija FBiH – naveo je  Hadžiahmetović.

Ostvarivanje rezultata, kako je napomenuo, pratila je i podrška većinskog vlasnika Federalnog ministarstva finansija i Vlade FBiH, kroz učešće u poslovnim projektima Union banke.

- U okviru nastavka ove saradnje ističemo odobrenu kreditnu liniju – stambene kredite za mlade koja je izazvala veliki interes javnosti, što je i razumljivo imajući u vidu zaista jedinstvene uslove za rješavanje stambenog pitanja mladih ljudi, a samim tim i zadržavanja radno sposobnog stanovništva u našoj zemlji – dodao je  Hadžiahmetović.

Napomenuo je da su proteklu godinu obilježile i investicije u infrastrukturu i širenje poslovne mreže, čime banka nastoji što bolje odgovoriti na zahtjeve i potrebe klijenata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Željeznice FBiH u 2023. ostvarile neto dobit od 18 miliona KM (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo