Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 15:50 |

Zavod za izgradnju: Mijenjati zakon zbog usložnjene procedure sanacije klizišta

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo organizirali su danas hitni sastanak s predstavnicima devet  općina na kojem su razgovorali o problemima sanacije klizišta u KS i kompliciranosti procedure za taj posao.

Najvažniji zaključak današnjeg sastanka predočio je novinarima direktor Zavoda Mirza Hulusić, kojim je zatražena hitna izmjena odredbe Zakona o geološkim istraživanjima, a tiče se propisane složene procedure za dobijanje dozvola potrebnih za pristupanje sanaciji klizišta.

Hulusić je naglasio da se za dobijanje dozvole za geoistraživačke radove, što je osnova za izradu projekta sanacije klizišta, čeka između tri i četiri mjeseca, izdvajajući posebno kao primjer klizište u Vogošći odakle su prije gotovo dva mjeseca mještani iseljeni, a sanacija još nije počela.

Za sanaciju je potrebno, stoji u Zakonu, osigurati saglasnost svih mještana na čijoj zemlji je klizište, ali nije dovoljna samo pisana saglasnot, ona mora biti ovjerena kod notara i najveći probleme nastaje kada se vlasnici objekata i zemlje ne nalaze u Bosni i Hercegovini.

- Klizišta kao građevinski objekt su specifična stvar koja ne trpi odlaganje izvođenja sanacionih radova, a za dobijanje dozvole za izvođenje geoistraživačkih radova potrebno je dostaviti 19 dokumenata - pojasnio je direktor Hulusić.

Međutim, nije ovo prvi put, tvrdi direktor, da Zavod traži izmjene zakonskog rješenja s obzirom na specifičnost problema koji prijeti ljudskim životima, još od 2013. godine postoje zahtjevi za izmjenu zakona, ali do sada se ništa nije uradilo.

Kanton Sarajevo ima 863 registrirana klizišta, a najveći broj njih nalazi se u općinama Vogošća, Novi Grad i Centar koje je koordinator za klizišta pri Zavodu Fuad Babić nazvao općinama "napadnutim" bespravnom gradnjom.

Objasnio je Babić da Kanton Sarajevo ima najveći broj klizišta od svih ostalih kantona u FBiH, i da  jedino ovaj kanton ima ovakvu zakonsku odredbu.

- Osobe ugrožene klizištima, u nama koji radimo istraživanje i sanaciju, vide jedini spas i na njih djelujemo kao sedativ, a brzina sanacije ne zavisi od nas - kazao je Babić.

Hulusić i Babić potvrdili su danas novinarima da je Zavod prinuđen ilegalno raditi kako bi spasili objekte na zemljištu jer sanaciju je moguće raditi samo u ljeto i ranu jesen zbog obimnih padavina u drugim godišnjim dobima te istraživanja urađena prošle godine često postanu irelevantna.

Također, na terenu su uočeni i drugi brojni problemi jer ponekad kada se osigura dozvola za geoistraživačke radove tokom bušenja naiđe se na stijenu pa je potrebno istražne radnje raditi na drugom mjestu što iziskuje ponovno prolaženje iste  procedure za dobijanje nove dozvole.

Babić je potvrdio i da nikada nije bilopopravnih radova na saniranim klizištima što potvrđuje, tvrdi, da Zavod za izgradnju odgovorno troši novac građana namijenjen za te svrhe.

Zbog svega toga iz Zavoda su najavili da će zatražiti od Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede, u čijoj je nadležnosti problematika klizišta, te zastupnika u kantonalnoj skupštini, da što prije izmijene postojeća zakonska rješenja koja se tiču isključivo klizišta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta