Ekonomija     | 10.05.2018. 16:33 |

Vučić s bh. parlamentarcima - Autoput Sarajevo-Beograd šansa za razvoj

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Borjana Krišto, Safet Softić i Bariša Čolak dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Srbiji okončali su susretom s predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem.

Razmijenjeni su stavovi i mišljenja o bilateralnim odnosima dviju susjednih i prijateljskih zemalja, o stanju regionalnih odnosa, kao i o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i Srbije.

Naglašen je zajednički stav o važnosti i potrebi ubrzavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Vučić je istakao je da će Srbija, kroz nastupe na svim međunarodnim forumima i u tehničkom smislu pružiti Bosni i Hercegovini svaku moguću pomoć, ne miješajući se u unutrašnja politička pitanja BiH. 

Značajan dio razgovora bio je posvećen projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, za koji je ocijenjeno da predstavlja izuzetnu razvojnu šansu za obje zemlje, posebno u pogledu povezivanja naroda i građana, te privlačenja stranih investicija.

Istaknuto je da će oba državna parlamenta podsticati saradnju izvršnih vlasti s ciljem infrastrukturnog povezivanja, snažnije privredne saradnje, prevazilaženja carinskih barijera i ukrupnjavanja tržišta, kao i zajedničkog nastupa privrednih subjekata na tržištima trećih zemalja.

Zahvaljujući se Vučiću na srdačnom dočeku i prijateljskim i konstruktivnim razgovorima koji su vođeni s najvišim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Srbije, članovi bh. delegacije ocijenili su da će ova posjeta, koja je po prvi put realizovana u punom sastavu članova kolegijuma oba doma i najvišem mogućem formatu predstavljanja PSBiH, dati značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH naglasili su da je u interesu obje zemlje da se posjete i razgovori na najvišim političkim nivoima nastave s ciljem da se u što skorijem periodu kroz dijalog dođe do rješenja svih otvorenih pitanja.

Takav razvoj događaja, rečeno je, označio bi novu fazu u odnosima dviju zemalja koja znači okretanje ka budućnosti i slanje pozitivne poruke o boljim odnosima među svim državama u regionu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo