Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 17:18 |

SNSD: Anketni odbor da utvrdi sve činjenice u vezi sa 'slučajem Dragičević'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. maja (FENA) - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković potvrdio je da će taj klub predložiti da entitetski parlament formira anketni odbor koji će do kraja istražiti slučaj smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića, čija smrt je izazvala okupljanja građana u Banjoj Luci, ali i posebnu raspravu u parlamentu RS-a.

Tražit će, kaže, da anketni odbor svoj posao ubrza i podnese izvještaj do kraja maja.

Višković je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a rekao da bi taj anketni odbor trebalo da uradi sve što treba kada je u pitanju ovaj slučaj, da izvrši kontrolu rada pojedinaca i institucija, uzme izjave, te da podnese izvještaj parlamentu kako bi se došlo do činjenica šta se dogodilo kada je u pitanju smrt ovog mladića.

Šef Kluba poslanika SNSD-a je dodao da će se tek onda u parlamentu donijeti konačna odluka.

Višković je saopćio i mogući prijedlog zaključaka u kojima se navodi da je stanje sigurnosti u RS u osnovi stabilno, bez obzira na pojedinačne slučajeve koji povremeno izazivaju zabrinutost građana.

U zaključcima koje predlažu za usvajanje traže potpuno rasvjetljavanje svih činjenica vezano za “slučaj Dragičević” kako bi se otkrile sve nedoumice i nejasnoće i zadovoljila pravda. U tome parlament posebno vidi ulogu tužilaštva, u čijoj je nadležnosti ovaj predmet te traži da sa MUPRS-a krajnje zakonito razmotre sve činjenice, pronađu nove te izađu u javnost sa stepenom koji su dostigli u rasvjetljavanju ovog predmeta.

Predlažu i da parlament traži i da se ubrza istraga, ali ne na račun zakonitosti, kao i izražava žaljenje zbog ovog slučaja i podržava svaki vid komunikacije s porodicom te njeno uključenje u rasvjetljavanje ovog slučaja.

SNSD predlaže zaključak po kojem parlament razumije zabrinutost građana i zahtjev da se dođe do svih, pa i najsitnijih detalja koji će doprinijeti potpunom rasvjetljavanju činjenica u ovom slučaju.

Po ovim predloženim zaključcima, parlament odbacuje svaki vid politizacije ovog tragičnog slučaja i traže da se skupovi ne politizuju, a stranke suzdrže od kometara toka istrage.

Skupština očekuje od svih građana koji imaju bilo kakva saznanja koji bi doprinijeli rasvjetljavanju slučaja da ih saopće nadležnim organima, te poziva da se putem društvenih mreža da podrška nadležnima, jer su oni jedini mjerodavni da slučaj dovedu do kraja.

Traže i da nadležni organi utvrde odgovornost i preduzmu zakonske mjere protiv onih koji su pravili propuste u dosadašnjoj istrazi.

Ukoliko se nakon okončanja predmeta dođe do činjenica da je bilo ko vršio opstrukciju rada, skrivao činjenice ili na drugi način uticao negativno na rasvjetljavanje ovog predmeta, Skupština zahtjeva da se preduzmu sve zakonske mjere odgovornosti, podrazumijevajući i političku.

Traži od Vlade da se pristupi izmjeni propisa koji regulišu da se postupak potrage počne odmah nakon prijave nestanka osobe.

U parlamentu je u toku skupštinska rasprava o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj – ''Pravda za Davida – Pravda za Sve'', za koju se prijavio veći broj poslanika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo