Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 18:18 |

Dom naroda odobrio Vladi FBiH program rada, sjednica završena

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na zasjedanju danas odobrio je većinom glasova i bez mnogo rasprave ovogodišnji program rada Federalnoj vladi.

Kako je delegatima obrazložio dopremijer FBiH Vesko Drljača, program je rađen na bazi okvirnog plana za period 2015-2018. godina, obaveza iz Reformske agende, programa ekonomskih reformi te planova Vladinih ministarstava za 2018.

Prioriteti su, kako je dodao Drljača, mjere na jačanju privrednog razvoja, unutrašnje stabilnosti u FBiH, konkurentnosti i vladavine prava te ispunjavanja uvjeta za euroatlantske integracije.

Od zakonskih akata čije je donošenje planirano za ovaj period, bilo da je riječ o novim aktima ili izmjenama i dopunama postojećih, dopremijer je naveo zakone o eksplozivnim materijama, javnom okupljanju u FBiH, stečaju i izvršenju krivičnih sankcija, o dugu i zaduživanju, potom zakone o doprinosima i privrednim društvima, javnim preduzećima, osnovama socijalne zaštite u FBiH, organizacijama osoba s invaliditetom, o podršci porodicama s djecom, liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjim i brojne druge akte.

Dom naroda je danas, također većinom glasova, odobrio i Nacrt zakona koji je predložio delegat Slađan Ilić, a odnosi se na postupanje s nekretninama koje ostaju neiskorišćene nakon trajne i potpune obustave rudarskih radova. Nacrt je upućen u dvomjesečnu javnu raspravu.

Ilić predlaže da se nekretnine ove vrste daju u vlasništvo lokalnim zajednicama na čijem su području isključivo radi otvaranja proizvodnih pogona i novih radnih mjesta.

- Trenutni propisi dozvoljavaju ustupanje napuštenih rudarskih nekretnina trećem licu samo pod uvjetom javne licitacije i plaćanja po tržišnoj cijeni - rekao je Ilić.

Zakonom koji on predlaže, dodao je, ove nekretnine bile bi zaštićene od propadanja osim što bi poslužile za stvaranje novh poslovnih zona. Većina nekretnina već sad ima priključke na vodu i struju i neke su blizu saobraćajnih komunikacija, rekao je također predlagač ističući da ovo pitanje treba riješiti sistemski, a ne donositi odluke o pojedinačnim slučajevima, jer postoji javni interes za donošenje zakona.

Delegati Doma naroda odobrili su danas i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju federalnog fonda za podršku nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

Također su odobrili odluku kojom su dali saglasnost na obračun sredstava u zdravstvu u 2016. godini, a upoznali su se s odlukom o izdvajanju novca u Federalni fond solidarnosti u 2018.

Narednom odlukom na sjednici, većinom glasova je odobreno zaduženje na osnovu Sporazuma o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine, za realizaciju projekta izgradnje i obnove određenog broja bolnica, kao i projekta razvoja infrastrukture u općini Stari Grad u Sarajevu.

Predviđeno zaduženje za izgradnju i obnovu bolnica je 19,5 miliona dolara, a krajnji dužnik bit će Hercegovačko-neretvanski kanton budući da je riječ o Kliničkoj bolnici i  RMC-u „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru te Opštoj bolnici u Konjicu.

Rok otplate zajma je 25 godina, grace period petogodišnji, a kamata dva posto.

Zaduženje za realizaciju projekata razvoja infrastrukture u sarajevskoj općini Stari Grad iznosi ukupno osam miliona dolara, rok otplate je također 25 godina, grace period petogodišnji, a kamatna stopa dva posto.

Novac od zajma, čiji je krajnji korisnik i dužnik u ovom slučaju Općina Stari Grad, namijenjen je za izgradnju i obnovu parkirališta i prostora opće namjene - obnovu i izgradnju sportske dvorane škole “Edhem Mulabdić”,  obnovu zgrade Općine, kao i  završetak izgradnje i opremanje općinske ambulante.

Na sjednici Doma naroda, većinom glasova danas je odobren i izvještaj odgovarajuće parlamentarne komisije o revizijskim nalazima o bužetu FBiH i bužetskim korisnicima u 2016. godini. Komisija je, naime, predložila  da sve mjere koje preporuče Ured za reviziju - na osnovu njegovog nalaza o budžetu, kao i parlamentarna tijela za zadužena reviziju, ubuduće postanu dio plana rada Federalne vlade.

Za razliku od svih ovih tačaka dnevnog reda, delegati Doma naroda nisu dali saglasnost na izvještaje o radu u 2015. i 2016. godini Elektroprivrede HZHB u Mostaru i Elektroprivrede BiH u Sarajevu.

Izglasan je zaključak da ta dva elektroprivredna preduzeća u FBiH ubuduće omogućavaju otplatu na rate subjektima za priključke na elektrodistributivnu mrežu. Maksimalan broj takvih rata može biti dvanaest.

Zasjedanje Doma naroda je završeno. Budući da izuzetno obimni dnevni red nije iscrpljen, bit će nastavljeno datuma koji će biti naknadno određen.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta