Magazin     | 11.05.2018. 08:23 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. svibnja (FENA) - 

- 1896. Rođen skladatelj Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente glazbenog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom europskom glazbenom tehnikom.

- 1888. Rođen američki skladatelj Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne glazbe, a njegova pjesma "White Christmas" ostavila je neizbrisiv trag u američkoj glazbi i kulturi.

- 1904. Rođen Salvador Dali, španjolski nadrealistički slikar i jedan od najvećih slikara 20. stoljeća. Među njegovim enormnim opusom ipak je najpoznatija njegova slika 'Postojanost pamćenja' (Mekani satovi).

- 1981. Umro Bob Marley, popularni rege-pjevač. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim postajama.

- 2000. Indija dočekala svog milijarditog stanovnika - u državnoj bolnici Safdarjung u New Delhiju rođena je djevojčica.

- 2002. Umro Joe Joseph Bonanno, poznat pod imenom Joe Banana, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tijekom desetina godina koliko se nalazio na čelu pet obitelji koje su se bavile organiziranim kriminalom.

- 2006. Umro Floyd Patterson, nekadašnji svjetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21. godini nokautirao Archija Moora i tako postao najmlađi boksač koji je ikada stekao tu titulu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana