Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 11:56 |

Ahmetović:Hitno formirati operativni štab radi kontrolisanog prihvata migranata

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Predsjedništva Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović izjavio je danas da je u situaciji sve većeg priliva izbjeglica u BiH veoma važno da bh. građani pokažu solidarnost, te pozvao Vijeće ministra BiH, entitetske i kantonalne vlade da hitno, već danas naprave operativni plan kako bi se proces migracija mogao kontrolisati.

Država po hitnom postupku, kako je dodao, treba i mora formirati operativni štab sastavljen od predstavnika državnih institucija, entiteta i kantona, čime bi prihvat migranata bio kontrolisan, što je jedan od osnova za stabilizaciju situacije. Također, BiH izbjeglicama mora pružiti prihvat u skladu sa međunarodnim konvencijama, obezbijediti im smještaj i uslove za život. Samo na taj način, po Ahmetovićevim riječima, država bi kontrolisala ulazak i boravak migranata u našoj zemlji.    

Ahmetović je podsjetio da je Nezavisni blok ranije imao inicijativu da se u Parlamentu BiH hitno raspravlja o migrantskoj krizi, ali da taj prijedlog nije dobio podršku.

 - Došli smo u situaciju kada problem migranata postoji u BiH, Parlament o tome nije raspravljao, a Vijeće ministra BiH kaže da ima neki plan. Međutim, po informacijama koje ja imam, taj plan je zastario jer su kasarne predviđene za smještaj izbjeglica već dodijeljene nekim drugim institucijama. U ovom trenutnutku kada postoji ovaj problem, država BiH nema nikakav plan - kazao je Ahmetović.  

Dodao je da sada imamo vrlo tešku situaciju u BiH, koja eventualno može biti još teža.

- Ovom prostoru Balkana, pa i BiH prijeti opasnost da naši gradovi postanu kampovi sa izbjeglicama bez ikakve kontrole s obzirom na to da ne postoji nikakav plan - naveo je Ahmetović. 

Naglasio je da je BiH potpisnica konvencija o pružanju pomoći izbjeglicama, te da BiH u svojoj istoriji ima teško iskustvo kada je u pitanju ova oblast i da je stoga vrlo važno da građani BiH budu solidarni i da država BiH sa entitetima i kantonima ima jasan plan.

- Na ljude koji bježe od rata ne treba stavljati negativan fokus, a naročito ga ne bismo trebali stavljati mi u BiH, koji vrlo dobro znamo šta znači napustiti svoje ognjište i praznih ruku krenuti u nepoznatom pravcu, kako bi sačuvali živu glavu i pronašli mir - kazao je Ahmetović. 

Naglasio je da moramo imati razumijevanja i pokazati saosjećanje za te ljude, jer njima je sigurno najteže što su tu, što umjesto u svom krevetu spavaju na klupi u parku ili u nekom šatoru.

 - Ovaj problem nije nerješiv, samo traži hitnu reakciju države, koja ne podrazumijeva djelovanje sutra ili kroz nekoliko dana, već odmah danas. Ne smijemo tražiti odstupnicu i izmišljati razloge kako ne bismo odmah poduzeli konkretne korake ka stabilizaciji situacije u vezi migranata. EU, UN, UNHCR  niti jednu zemlju koja je prošla kroz ovu fazu nisu ostavili na cjedilu i samo je na nama da li ćemo ih pozvati u pomoć, kako bi i međunarodne institucije uzele učešće u rješavanju migrantske krize u BiH - naveo je Ahmetović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!