Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 09:46 |

Ibrišević: Post je Božije svojstvo i susret s postom je susret s Njim

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Post je svojstvo Uzvišenog. On nas tim svojstvom, svjetlom, pojavom, u toku mjeseca ramazana čašćava u vremenu od zore do akšama, dakle u ograničenom intervalu, jer mi zbog svoje slabosti ne možemo trajno podnositi tu Njegovu pojavu - ističe šejh Sejjid Salih ef. Ibrišević Faruki.

Kroz prizmu sufijskog, odnosno duhovnog svjetonazora, šejh Salih u razgovoru za Fenu postačima objašnjava suštinu posta, otkrivajući pri tom tajnu koju post nosi u svojoj nutrini, kao i radost koju postač osjeća.

Podsjeća na to da je u Kur'anu obaveza posta jasno naznačena, te se u suri El-Bekare kaže "O ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni". Također, navodi hadis poslanika Muhammeda a.s. koji je rekao "ne govorite ramadan, nego govorite mjesec ramadan, jer je Ramadan jedno od Allahovih imena!“

- Ovo Allahovo ime je vrlo specifično. S ovim svojim imenom, Uzvišeni Allah se pojavljuje tokom cijelog mjeseca ramazana i danju i noću. Odraz promjena ukupnoj pojavnosti, i u samim ljudima, rezultat su djelovanja Njegovih lijepih imena - kaže Ibrišević.

Pojašnjava da se Uzvišeni u isti mah može pojaviti s više pojava, ali nekada Mu neke Njegove pojave zastiru druge pojave.

U mjesecu ramazanu Allah se još tedželli čini (pojavljuje) sa Svojim imenom Fatir, a ta Njegova pojava traje od iftara do imsaka, kada nam se on pojavljuje u izdanju Svog imena Mumsik i tako zastire pojavu Svog imena Fatir, tako da onda to ime dominira u toku dana, "odatle se i napaštanje naziva imsakom“.

Šejh Salih navodi da je post na neki način jedno od Božijih svojstava i On se i njime može pojaviti na način kako Njemu dolikuje. Bog kaže "Post pripada meni“, Allah ne jede, ne pije, ne griješi, nema družice, tj. nije Mu svojstveno baš ono čime se kvari post.

Kako kaže, ne bi bilo grijeh kada bi se kazalo da je susret s postom u stvari susret s Njim, jer je post Njegovo svojstvo. S jednog aspekta, dodaje, post je Božije svojstvo, dok je sa drugoga, samo određeni ibadet.

Post je apstinencija od jela, pića, griješenja i svega onog što kvari post, što je jasno na osnovu Kur'ana, hadisa i fikha.

Šejh Salih podsjeća na kur'anski ajet u kome se kaže „...ko od vas bude prisutan (kod kuće) taj mjesec, neka ga posti“, te napomenuo da se mjesec ramazan kao i svaki drugi hidžretski mjesec računa po kretanju Mjeseca na nebu, a Mjesec nema vlastitu svjetlost, nego se na njemu odražava svjetlost sunca.

- E tako se i na postaču odražava svjetlo posta za koje se zna odakle dolazi. U Kur'anu se naznačava da Allahu nije ništa slično, što asocira na to da je Allah nevidljiv ljudima, a i post kao ibadet je nevidljiv ibadet – kaže Ibrišević.

On pojašnjava dalje da post propisan svim vjernicima, a sufijski učenjaci govore da se ta množina odnosi i na samog pojedinog čovjeka, jer je i on sam jedna množina.

- Allah nije pozvao samo stomake da poste, nego čitavo čovjekovo biće, koje je dakle, jedna množina. Tako, jezik treba postiti od laži, klevete, psovke, ogovaranja, prenošenja tuđih riječi i svega zabranjenog - kaže on.

Dodaje da i oči trebaju postiti, da ne gledaju ono što je Allah zabranio, uši trebaju postiti da ne slušaju ono što je Alah zabranio, razum treba postiti, kao i srce, duh, nefs, jednom riječju, čitavo društvo u tom mikrokosmosu.

- Ta zajednica treba skupa postiti jer, po šerijatskom pravu, oni koji neće da poste, zatvaraju se, pa ih se tako prisiljava na post. Tako i mi svoje organe trebamo, po istom pravu, prisiliti, tj. uhapsiti i prisiliti da poste, jer ako bude, u toj zajednici unutra, u čovjeku raskol, pa jedni na jednu, a drugi na drugu stranu, onda to nije džemat za koji smo zaduženi, jer džemat podrazumijeva družinu koja ima isti cilj – zaključio je Sejjid Salih ef. Ibrišević Faruki, šejh Nakšibendijske tekije i Sufijskog centra u Sarajevu.

Mjesec ramazan ove 2018./1439. hidžretske godine ima 29 dana, i završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjana dženaza namaz šejhu Salihu ef. Ibriševiću

Preminuo šejh Salih efendija Ibrišević

IUMS: Koronavirus nije prepreka postu, osim zaraženim osobama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo