Bosna i Hercegovina     | 12.05.2018. 18:39 |

Gratz: Svako ko predstavlja BiH mora dobro paziti na svaku riječ i postupak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz reagirao je danas na pojedine aktivnosti, kao i izjave članova Predsjedništva BiH u kontekstu najavljenog dolaska predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u BiH te događaja u Bleiburgu.

Kako navodi Gratz u saopćenju za javnost, najprije je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda kazao da 'ima mnogo iskompleksiranih Bošnjaka koji ne vole Erdogana'.

- U toj izjavi je tačno samo ovo – mnogo. Ne možete vrijeđati građane, koji se ne slažu sa vama, kroz davanje negativnih psiholoških ocjena. To jedan član Predsjedništva BiH sebi ne bi smio dozvoliti, jer treba poštovati sve Bošnjake, i one s kojima se slaže i one s kojima se ne slaže. Svaki državnik, koji poštuje suverenitet naše zemlje, naravno da je dobrodošao u Sarajevo. Ali to ne znači da svi moraju, niti trebaju u Sarajevu voljeti Erdogana. Ne vole ga svi ni u Istanbulu, pa ih nećemo nazvati iskompleksiranim Turcima - smatra Gratz.

Mišljenja je da niko, pa ni Erdogan, "ne želi niti traži od nas da ga svi vole, već da se uvažavamo".

- Ako ga gospodin Izetbegović lično voli, iako mu je obaveza samo da ga uvažava, to je njegovo individualno pravo, ali ne smije sebi dopuštati da ta ljubav prelazi u vrijeđanje Bošnjaka – građanki i građana Bosne i Hercegovine. Bilo bi dobro da se Izetbegović izvini svima koje je uvrijedio - ocijenio je on.

Dennis Gratz se također osvrnuo i na člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda – Dragana Čovića, koji je danas prisustvovao okupljanju u Bleiburgu, ocijenivši da je time nanio ogromnu sramotu i štetu BiH.

On podvlači da je godinama skup u Bleiburgu mjesto okupljanja filofašističkih udruga, koje spadaju među najradikalnije udruge u Evropi, te predstavljaju opasnost po sigurnost ne samo manjina i stranaca, već i samih građana Hrvatske. Naglašava i da godinama stručna javnost ukazuje na revizionističke tendencije te manifestacije.

- Slavljenje tekovina NDH, koja je odgovorna ze genocid i kolaboraciju sa najmračnijim silama koje je Evropa vidjela, predstavlja pravi gubitak moralnog kompasa. Još skandaloznijom ovu posjetu čini to da Čović nije prisustvovao obilježavanju 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom na Partizanskom groblju u Mostaru. Štaviše, preko lokalnih zvaničnika je napao šefa EU u BiH Larsa Gunara Wiegemarka, koji je časno došao na Partizansko groblje da oda počast civilizacijskim vrijednostima - istaknuo je Gratz.

Također se Dennis Gratz osvrnuo i na saopćenje Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini, u kojem je poručeno da predstojeću posjetu predsjednika Turske treba kritički preispitati, zbog mogućih podjela koje može izazvati.

- Osim dobronamjernih savjeta, valjalo bi da nam prijateljske zemlje poput Austrije pomognu tako što će se pozabaviti ne samo skupom u Sarajevu, već i skupom u Bleiburgu, na austrijskoj teritoriji, koji također proizvodi podjele, strahove i nepovjerenje koji sežu čak i do BiH. Kako da se osjećaju žrtve nacističkih i NDH zločina, ako će se to tolerisati na austrijskoj teritoriji? Mislim da je, u ljudskom, moralnom pa i političkom smislu, uvijek deplasirano ako ste više zabrinuti onim što se zbiva u tuđem dvorištu, nego u vašem - ustvrdio je on.

Zastupnik Dennis Gratz zaključuje da su ogromni izazovi pred BiH, a glavni cilj jesu integracije u Sjevernoatlantski savez i Evropsku uniju. Naglasio je da svako ko predstavlja BiH mora jako dobro paziti na svaku riječ koju izgovara i svaki postupak. Pravi domaćin se, smatra on, prepoznaje po jednakoj dobrodošlici i bratu, prijatelju, putniku namjerniku, i dobronamjernom gostu.

- Svi su dobrodošli u BiH, koji žele dobro ovoj zemlji i njenim građankama i građanima - poručio je Gratz u saopćenju za javnost.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo