Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 13.05.2018. 15:46 |

Izrael sprema slavlje, a Palestinci protest zbog otvaranja ambasade u Jerusalemu

FENA Internet

JERUSALEM, 13. maja (FENA) - Izraelci se pripremaju za marš u Jerusalemu gdje se očekuju desetine hiljada ljudi, dan uoči kontroverznog otvaranja američke ambasade u gradu na koji Palestinci polažu pravo kao na prijestolnicu, piše AFP.

Istovremeno, Palestinci se pripremaju za proteste zbog iste odluke američkih vlasti, a u sklopu toga su i masovne demonstracije koje se odvijaju u pojasu Gaze. Tenzije su povišene uoči ceremonije kojoj će prisustvovati Trumpova kćerka Ivanka i njen suprug Jared, savjetnik u Bijeloj kući. Oboje su danas stigli u Izrael.

Preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem događa se na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a istog dana Palestinci obiljevažaju Dan Nakbe, sjećajući se na 700.000 Palestinaca koji su protjerani 1948. kada je osnovan Izrael.

Izraelci danas slave i tzv. Dan Jerusalema, kada u u šestodnevnom ratu 1967. godine okupirali i istočni dio grada te ga naknadno anektirali, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci Istočni Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom zbog čega su oštro protestirali protiv Trumpove odluke o preseljenju ambasade. Tokom protesta zbog odluke SAD poginula su 44 Palestinaca. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Umjetnici odbili otvoriti izraelski paviljon na Venecijanskom bijenalu do prekida vatre

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Raisi: Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'