Bosna i Hercegovina     | 14.05.2018. 11:48 |

Obuka za policiju u zajednici u borbi protiv nasilnog ekstremizma

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Nasilni ekstremizam je fenomen savremenog društva koji pogađa sve zemlje zbog čega je Misija OSCE-a u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo organizirala dvodnevnu obuku za policijske službenike o sprečavanju tih pojava.

Šef Misije OSCE-a Bruce Berton kazao je danas novinarima da je ova edukacija usmjerena na specifični segment, a to je rad policije u zajednici za kojeg smatraju da predstavlja dobar način za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizma.

OSCE smatra, istaknuo je Berton, da je jedna od ključnih stvari kod suzbijanja nasilnog ekstremizma kako doprijeti do onih ljudi koji su podložni radikalizaciji kao i unaprijed spriječiti počinjenje tih krivičnih djela, zbog čega je važno razgovarati s ljudima iz različitih sektora društva.

- Važno je razgovarati s predstavnicima sektora obrazovanja, policije te vjerskih zajednica da bismo identificirali osobe koje su podložne nasilnom ekstremizmu. Još uvijek učimo o tome, ali rad policije u zajednici se pokazao kao jedna od vrlo korisnih alatki u borbi protiv nasilnog ekstremizma - dodao je.

Stručnjak OSCE-a u oblasti rada policije u zajednici Trevor Service pojasnio je da kurs ima za cilj okupiti na jednom mjestu policajce u zajednici i predstavnike zajednica da bi se razgovaralo o ovom problemu, ocjenjujući da se policijske snage i sigurnosne službe ne mogu same suprotstaviti tome.

Mišljenja je da postoje mnoga područja u regiji, ali i globalno gdje je prisutan terorizam i područja koja se suočavaju s radikalizacijom, a situacija u Bosni i Hercegovini nije ništa drugačija nego u drugim područjima te ovakva edukacija ukazuje na potrebu za bliskom saradnjom između policije i zajednice.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirza Smajić najavio je da će slične obuke biti organizirane i u drugim gradovima u BiH, naglašavajući da se ovdje radi o jačanju povjerenja između policije i lokalne zajednice da bi se na vrijeme prevenirala ponašanja koja vode ka nasilnom ekstremizmu.

Obuku vode stručnjaci iz oblasti sigurnosti Sekretarijata OSCE-a u Beču i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi te stručnjaci iz BiH, a zasniva se na principima OSCE-ovog priručnika "Sprečavanje terorizma i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu: Pristup kroz rad policije u zajednici".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'