Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 12:33 |

Pekić: Bitno ukazati na značaj odrastanja djeteta u porodičnom okruženju

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 15.maja (FENA) - Asocijacija socijalnih radnika Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a povodom Međunarodnog dana porodice, organizirala je danas u Sarajevu radionicu o temi "Promocija hraniteljstva - izazovi i mogućnosti".

Kako je istakla predsjednica Asocijacije socijalnih radnika KS Sanela Pekić, cilj radionice je približiti učesnicima Zakon o hraniteljstvu u Federaciji BiH, ukazati na značaj odrastanja djeteta u porodičnom okruženju, razmijeniti iskustva o dosadašnjoj praksi, te iznaći nove načine za promociju hraniteljstva.

- Hraniteljstvo ili porodični smještaj predstavlja jedan od vidova zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, pored usvojenja, starateljstva i smještaja u ustanove za brigu o djeci. Djeca koja nemaju roditelje, kao i djeca koja su ostala bez roditeljskog staranja, ili čiji je razvoj ometen u vlastitoj porodici, mogu biti povjerena hraniteljskoj porodici – naglasila je.

Pekić je objasnila kako se postaje hranitelj ili hraniteljska porodica.

- Prvi korak podrazumijeva prijavljivanje centru za socijalni rad, zatim procjena potencijalne hraniteljske porodice, priprema i obuka hraniteljske porodice, rješenje i ugovor o porodičnom smještaju, smještaj djeteta, te podrška u toku zbrinjavanja djeteta – navela je ona.

Članica Upravnog odbora socijalnih radnika KS Selma Avdić Hajrović objasnila je razliku između hraniteljske porodice i usvajanja.

- Hraniteljska porodica je porodica u kojoj je odlukom nadležnog centra za socijalni rad zbrinuto dijete, a čine je hranitelj i sve osobe koje žive sa hraniteljem u domaćinstvu dok je usvojenje oblik socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja, gdje se između usvojenika i usvojitelja zasnivaju isti odnosi koji se zasnivaju kao sa biološkim roditeljima – kazala je Avdić Hajrović.

Također, rečeno je da postoji nekoliko vrsta hraniteljstva, a to su dugoročni smještaj u porodicu, kratkoročni smještaj (do povratka u biološku porodicu ili usvojenja), hraniteljstvo za hitne slučajeve (djece žrtve nasilja) i specijalizirano hraniteljstvo (za djecu do tri godine života, djecu sa smetnjama u razvoju, djecu žrtve nasilja).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Delić najavio izmjene Zakona - Jačanjem hraniteljstva smanjujemo institucionalno zbrinjavanje djece

Porodica Barbarić: Usvojili smo dvoje djece, a želja da ih još imamo nikada nije prestala (VIDEO)

Forum teatar - Online kreativna radionica za Međunarodni dan porodice

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta