Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 13:48 |

Izbor korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica uništenih u poplavama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - U sklopu programa podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine, koji finansira Evropska unija, završen je izbor korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih ovom prirodnom nepogodom.

Kroz taj program bit će izgrađeno 370 novih stambenih jedinica za porodice čiji su domovi pretrpjeli totalnu štetu 2014., dok će domovi 595 porodica biti sanirani kako bi se uslovi života podigli na zadovoljavajući nivo. Očekuje se da će više od 2.800 osoba imati direktnu koristi od građevinskih intervencija koje počinju ovaj mjesec, saopćeno je iz UNDP-a.

Izbor korisnika programa izvršen je na osnovu Javnog poziva na koji se prijavilo 3.950 domaćinstava iz 44 općine i grada iz oba entiteta, nakon čega su uslijedile terenske verifikacije, te objava preliminarnih listi sa 14-dnevnim žalbenim rokom. Po završetku žalbenog roka, objavljene su finalne liste korisnika.

Program stambenog zbrinjavanja pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. 

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima. Provodi se na području općina i gradova Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Poplave zahvatile rusku oblast Kurgan dok rijeka Tobol raste

Rusija i Kazahstan naredile evakuaciju više od 100.000 ljudi pred nabujalim rijekama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana