Najave     | 16.05.2018. 07:14 |

Francuska dodijelila stipendije za 14 studenata iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Francuska svake godine dodjeljuje stipendije najboljim bosanskim studentima koji su odabrali tu zemlju. Te stipendije strogih kriterija odnose se na postdiplomske studije i doktorate.

Ove godine 14 studenata je dobilo stipendije za studije u Francuskoj. Njih će danas u francuskoj rezidenciji u Sarajevu ugostiti ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Nakon prijema u rezidenciji studenti će prisustvovati pripremnom seminaru za stipendiste na kojem će dobiti sve bitne informacije vezane za njihov odlazak u Francusku od septembra 2018. 

Odabrani bh. stipendisti dolaze s različitih univerziteta (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Istočno Sarajevo), a područja studiranja su raznolika: zdravstvo, inženjerstvo, političke nauke, hemija, pravo, komunikacije.

Francuska je četvrta svjetska destinacija za prijem stranih studenata. Više od 320 hiljada stranih studenata u Francuskoj u 2017. raspolažu istim povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Evropske unije.

Da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik, jer sve je više univerziteta na kojima se može studirati na engleskom jeziku, saopćeno je iz Francuske ambasade.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Kineski čelnik Xi Jinping u maju u posjeti Francuskoj, trgovina će dominirati razgovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo