Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 12:17 |

OSCE-ova vježba za unapređenje kapaciteta za reagiranje u slučaju cyber napada

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) danas je u Sarajevu organizovala praktičnu vježbu o procjeni rizika i upravljanju kriznim situacijama u slučaju terorističkog napada iz cyber prostora.

Ova vježba će, kako je izjavio šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton, pomoći Bosni i Hercegovini, njenom energetskom sektoru i kompanijama u testiranju i razvoju kapaciteta u smislu odgovora na teroristički cyber napad na industrijske kontrolne sisteme.

- Zbog značaja energetskog sektora za regiju i posljedica koje bi teroristički napad mogao izazvati u energetskoj infrastrukturi, države članice OSCE-a su uspostavile saradnju u vezi tog pitanja i razvile mehanizme zaštite sigurnosti kritične infrastrukture na regionalnom i državnom nivou – istakao je Berton.

Vježba je okupila predstavnike nadležnih ministarstava, javnih elektroenergetskih preduzeća, policijskih agencija i akademske zajednice koji su imali priliku steći znanje o ranjivosti i mogućim posljedicama koje teroristički napadi iz cyber prostora mogu imati na kritičnoj energetskoj infrastrukturi, te se upoznati o postojećim modelima i postupcima upravljanja kriznim situacijama, a radi unapređenja kapaciteta za reagiranje u slučaju cyber napada. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo