Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 15:37 |

Radončić: Presuda Suda BiH pobjeda je za sve građane BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je da je današnja presuda, kojom ga je Sud BiH oslobodio optužbi po svim tačkama optužnice, pobjeda za sve građane BiH koji shvataju da neovisan sud ipak ima snage, hrabrosti i profesionalizma da jednako tretira i tužilaštvo i odbranu, te donese pravičnu presudu.

Osim Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić uz obrazloženje da nije bilo dokaza da su počinili bilo kakvo krivično djelo, odnosno nije dokazano da se "radi o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu uticajem".

- Dogodilo se ono što smo od početka tvrdili da smo nevini ljudi i žrtve jedne montirane porodične optužnice. Pokazano je da nema elemenata za naš krivični progon, da se u jednom fer sudskom postupku dokazalo da osim želje da se mi politički eliminiramo ne postoji niti jedan drugi dokaz ni zakonski motiv da budemo procesuirani - rekao je Radončić.

Njegov advokat Asim Crnalić očekuje da će se Tužilaštvo BiH uskoro žaliti s obzirom na "zainteresiranost za progon Radončića i drugih". Za to imaju zakonski rok 15 dana od izricanja presude.  

- Tužilaštvo nije imalo dokaze jer su pogrešno postavili optužbu. Bili su uvjereni da su naši branjenici krivi. Odbrani je trebalo manje vremena da dokaže da su u krivu – istakao je Crnalić.

Sud BiH oslobodio je Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića krivice za ometanje rada pravosuđa.

Radončić je oslobođen krivnje da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da je pokušao saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao uticati da se zatvori. 

Suđenje Radončiću i ostalima počelo je u martu 2016. godine.

U završnim riječima Državno tužilaštvo je zatražilo da se Radončić, Dautbašić, Šahman i Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su odbrane tražile izricanje oslobađajuće presude.

Azra Sarić je s imovinsko-pravnih zahtjevom upućena na parnicu, a optuženi su oslobođeni naknade troškova postupka.

Uskoro video.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'