Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 13:41 |

Potvrđena prvostepena presuda Goranu Jovanoviću i Alenu Jahiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 11. aprila presudu od 8. februara kojom su kao neutemeljene odbijene žalbe branioca optuženog Gorana Jovanovića i Alena Jahića te je prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 16. 06. 2017. godine potvrđena. 

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 16.06.2017. godine, Goran Jovanović i Alen Jahić oglašeni su krivim da su, radnjama opisanim u izrjeku pobijane presude, počinili kaznena djela: Goran Jovanović kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom pranje novca, a Alen Jahić kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pa ih je Sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od po šest godina. 

Sud je Alenu Jahiću kao sporednu kaznu izrekao novčanu kaznu od 50.000 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude, te je određeno da ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u tom roku, ista će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora.

Optuženima je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i oni su obavezani naknaditi troškove kaznenoga postupka.

Protiv navedene presude žalbe su pravodobno izjavili branioci Jovanovića i Jahića.

Branioc optuženog Jovanovića žalbu je izjavio zbog bitnih povreda odredaba kaznenoga postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnoga stanja, pogrešne primjene materijalnoga prava, kao i odluke o kaznenopravnim sankcijama, te oduzimanju imovinske koristi i troškovima kaznenoga postupka, s prijedlogom da vijeće Apelacijskoga odjeljenja Suda BiH ukine prvostepenu presudu i otvori novu glavnu raspravu u kojoj će se pored izvedenih dokaza predložiti i novi dokazi od odbrane, uključujući i ispitivanje svjedoka za koji prijedlog je odbrana odbijena, a sve u cilju donošenja oslobađajuće presude u odnosu na optuženog Gorana Jovanovića, ili da se preinači pobijana presuda i donese presuda kojom se taj optuženi u potpunosti oslobađa odgovornosti po podnesenoj optužnici.

Branilac optuženog Alena Jahića žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba kaznenoga postupka, povrede odredaba kaznenoga zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenoga činjeničnoga stanja, odluke o kaznenopravnoj sankciji, kao i oduzimanja pokretnih stvari, s prijedlogom da vijeće Apelacijskoga odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, prvostepenu presudu preinači i donese oslobađajuću presudu ili rješenjem ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje glavne rasprave.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je odgovor na žalbu branioca optuženog Gorana Jovanovića, s prijedlogom da Apelacijsko vijeće Suda BiH u cjelosti odbije žalbu optuženog kao neutemeljenu i potvrdi presudu Suda BiH od 16.06.2017.godine.

Na sjednici vijeća Apelacijskoga odjeljenja, održanoj 8. februara ove godine, branioci optuženih su u cjelosti ostali kod pismeno podnesenih žalbi i prijedloga, dok je Tužilaštvo ostalo kod pismeno podnesenog odgovora.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora, vijeće Apelacijskoga odjeljenja je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom