Magazin     | 18.05.2018. 08:07 |

Stolačka tarča počinje danas

FENA Zorana Pavković

STOLAC, 18. svibnja (FENA) - Prvi srednjovjekovni sajam u BiH - Stolačka tarča, koji se već četvrtu godinu zaredom održava na starom gradu Vidoški u Stocu, počinje danas u 17 sati.

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorit će premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

U sklopu dvodnevne manifestacije održat će se radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.

Drugoga dana manifestacije, u subotu, 19. svibnja , održat će se škola jahanja, a oba dana manifestacije uprizorit će se dvije bitke, odnosno srednjovjekovna borba vitezova. Tako će se u petak uprizoriti "Bitka za Hercegov grad", a u subotu "Bitka dvije kule".

Posjetitelji će imati priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati plesove, prikaze borbi, te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.

Dosadašnjih godina Stolačka tarča privukla je veliki broj domaćih i inozemnih gostiju, a domaćini očekuju kako će ove godine ta brojka biti i veća.

- Na ovogodišnjoj manifestaciji očekujemo oko pet i pol tisuća posjetitelja iz BiH, Crne Gore i Hrvatske te brojne turiste koji će boraviti ovih dana u Hercegovini - kazao je u izjavi za Fenu direktor JU Radimlja Ante Vujinović.

Što se tiče značaja manifestacije za Stolac, Vujinović navodi kako Stolačka tarča, s obzirom na to da je jedina manifestacija takve vrste u BiH, ima veliki značaj u brendiranju Stoca kao turističke destinacije i veliki je poticaj za razvoj turizma u tom hercegovačkom gradiću.

Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvoren srednjovjekovni sajam 'Stolačka tarča'

U petak i subotu srednjovjekovni sajam 'Stolačka tarča'

Na srednjovjekovnom sajmu 'Stolačka tarča' više od 15 viteških skupina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo