Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 20:47 |

Travnik: Okrugli stol o usklađenosti obrazovanja s potrebama industrije

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 17. svibnja (FENA) - O formalnom obrazovanju u Federaciji BiH i njegovoj usklađenosti s potrebma industrije, razgovarano je danas na okruglom stolu u Travniku, koji je organiziran u okviru partnerskih aktivnosti Prevent grupacije, odnosno Fondacije Hastor, programa Prilika plus i Općine Travnik.

Cilj okruglog stola bio je prezentacija iskustava obuke koja se provodi u okviru nastavnog plana i programa, ali i uz partnerski odnos sa kompanijama.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić kazao je kako ova općina surađuje sa obrazovnim institucijama, resornim Ministartsvom, nevladinim sektorom i gospodarstvenicima, te da se pokušava prevazići problem nedostatka kvalificiranih radnika, koji je izražen u proizvodnim djelatnostima.

Hadžiemrić je kazao da u Travniku, od 20.000 radno sposobnog stanovništva, ima oko 13.000 zaposlenih, te je ukazao i na stalno otvorene natječaje za prijem radnika za proizvodne djelatnosti.

Kako je rečeno, Prevent grupacija i Fondacija Hastor u suradnji sa programom "Prilika plus" provod projekt kojem je cilj prevazilaženje jaza između kadra koji je obrazuje u srednjim stručnim školama i potreba industrije.

Direktor Fondacije "Hastor" Seid Fijuljanin istaknuo je kako je do sada napravljen određen napredak, te da je na lokacijama poput Tešnja, Travnika, Tomislavgrada i Goražda dogovorena suradnja sa predstavnicima škola kako bi učenici završnih razreda srednjih škola dolazila na praktičnu nastavu u prozivodne pogone.

Dodao je kako je nužno i u drugim županijama napraviti iskorak, koji bi išao u smjeru ka uvođenju sustava dualnog obrazovanja.

-  Cilj nam je popularizirati određena zanimanja i dugoročno riješiti problem nedostaka radne snage u prozivodnji. Mladi bi tako znali će i sa srednjim stručnim školam imati sutra posao i da ne moraju otići iz države kako bi radili - kazao je Fijuljanin.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Okrugli stol na temu 'Herzegovina Cycle Cool Tours'

'Žena BiH' organizirala okrugli stol o jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu