Svijet     | 17.05.2018. 19:29 |

Gheit pozvao na međunarodnu istragu izraelskih zločina nad Palestincima

FENA Internet

KAIRO, 17. maja (FENA) -  Čelnik Arapske lige Ahmed Abul Gheit u četvrtak je pozvao na međunarodnu istragu navodnih zločina koje su počinile izraelske snage nad Palestincima tokom krvavog nasilja duž granice s Gazom u ovoj sedmici.

- Pozivamo na kredibilnu međunarodnu istragu zločina koje je počinio okupator - izjavio je Abul Gheit na uvodnoj sjednici vanrednog sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Kairu kako bi raspravljali o nasilju.

Palestinci u pojasu Gaze protestuju sedam sedmica kako bi se vratili u svoje istorijske domove iz kojih su protjerani   1948. godine s teritorije koja je postala Izrael.

Izraelske snage ubile su 60 Palestinaca u ponedjeljak kada su se deseci hiljada Palestinaca okupili u blizini granice, dok se manji broj njih primicao graničnoj ogradi i pokušao je da je probije.

Nasilje se desilo istog dana kada su Sjedinjene Države otvorile svoju izraelsku ambasadu u Jerusalemu. Još dvojica Palestinaca su ubijena u utorak.

- Suočavamo se sa stanjem flagrantne agresije protiv međunarodnog prava i legitimiteta koja je otjelovljena u prebacivanju američke ambasade u okupiranoj državi u Jerusalem - izjavio je Abul Gheit.

Izrael se našao pod rastućim međunarodnim pritiskom zbog krvavog nasilja. Izraelske snage ubile su 116 Palestinaca otkako je kampanja protesta na granici Izraela i Gaze pokrenuta 30. marta.

- Naš današnji sastanak dolazi u vrijeme od posebnog značaja od kako su SAD prebacile svoju ambasadu u Jerusalem - izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir  na uvodnom zasjedanju skupa koji je sazvala njegova zemlja, prenosi  AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu