Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 13:02 |

Vlada FBiH - Utvrđen Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na sjednici, Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama, čiji su ciljevi podizanje razine kapitaliziranosti, pružanje veće podrške u kreditiranju socijalnog sektora, davanje veće ovlasti Agenciji za bankarstvo u nadzoru poslovanja, zaštita korisnika usluga mikrokreditiranja, sprječavanje pranja novca, čuvanje povjerljivih podataka, te zaštita javnog interesa, sprječavanja nezakonitih radnji i bolje provođenje i poštivanje Zakona.

S ciljem poboljšanja Zakona iz 2006. godine, novi uvodi odredbe vezane za organe upravljanja, njihovog imenovanja i uvjeta koje moraju ispunjavati. Također propisuje zaštitu korisnika ove vrste financijskih usluga, ograničenja u visini efektivne kamatne stope i obvezu njezina objavljivanja, te zabranu obavljanja transakcija s povezanim osobama. Novina je i ograničenje u davanju donacija i u ulaganjima u stalnu imovinu, te način raspodjele prihoda nad rashodima i raspodjele dobiti.

Značajne promjene su, s ciljem boljeg nadzora, uvođenje savjetnika i privremenog upravnika, s jasno propisanim obvezama i dužnostima.

Nove odredbe reguliraju i sprječavanje pranja novca i utvrđuju obvezu čuvanja povjerljivih podataka.

Novim zakonom je na 5.000.000 KM povećan minimalan iznos temeljnog kapitala mikrokreditnog društva koji u cijelosti mora biti uplaćen u novcu. Ovo bi trebalo dovesti do okrupnjavanja mikrokreditnih organizacijama i rezultirati njihovim boljim i stabilnijim poslovanjem.

Prilikom osnivanja mikrokreditne fondacije, uplaćeni ulozi u novcu moraju iznositi najmanje 500.000 KM.

Također je omogućeno mikrokreditnim organizacijama da plasiraju veće iznose kredita, čime se želi postići veća konkurentnost na tržištu i da se stalni (stabilni) korisnici mogu zaduživati za veće iznose kredita.

U Zakonu je došlo do značajnih promjena u visini novčanih kazni za prekršaje.

 

UTVRĐEN NACRT ZAKON O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O RASELJENIM OSOBAMA I POVRATNICIMA U FBiH I IZBJEGLICAMA IZ BiH

 

Cijeneći stvarne potrebe raseljenih osoba i povratnika u prijeratna mjesta prebivališta, kao najranjivije kategorije našeg društva, Federalna vlada je danas utvrdila Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH. Nacrt precizira pojam “održivost povratka”, koji je u odnosu na “povratak” kompleksniji i sveobuhvatniji i odražava realne potrebe povratnika u stvaranju društvenog, ekonomskog, socijalnog i infrastrukturnog ambijenta za potpunu reintegraciju u povratničkim sredinama.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica realizira niz programa/projekata pomoći, stvarajući pretpostavke za potpunu reintegraciju u povratničkim sredinama, a kroz programe i projekte rekonstrukcije uništenih i oštećenih stambenih objekata, održivosti povratka, obnove i izgradnje infrastrukture, obnove objekata vjerskog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih od značaja za širu društvenu zajednicu. Tu su i projekti pomoći povratnicima kroz dodjelu poljoprivrednih mašina, sadnica, plastenika, stoke, izgradnje stajskih objekata, rekultivacije poljoprivrednog zemljišta, podrške zapošljavanju i samozapošljavanju.

O RADU FONDA ZA STUDENTSKE ZAJMOVE

 Federalna vlada je usvojila finansijski i izvještaj o radu Fonda za studentske zajmove FBiH za 2017. godinu, u tekstu koji je predložio Upravni odbor ovog fonda.

Tokom 2017. godine, sredstva potrebna za sve zadatke, aktivnosti i rad Fonda osigurana su u Budžetu FBiH za 2017. godinu, kao transfer Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i od povrata dijela ranije dodijeljenih studentskih zajmova.

Upravni odbor Fonda i u 2017. godini je veliku pažnju posvetio povratu zajma. Plan prihoda u prošloj godini predviđao je povrat od 129.000 KM, a ostvaren je u iznosu od 135.114,18 KM, što je 4,7 posto više.

Ukupni prihodi Fonda u prošloj godini su iznosili 1.121.980 KM, a ukupni rashodi 492.009 KM, te je ostvaren pozitivan finansijski rezultat d 629.971 KM. Ovaj višak prihoda je prikazan jer Finansijski izvještaj obuhvata kalendarsku godinu, a dodjela zajmova, kao osnovna djelatnost Fonda, raspoređena je u dvije kalendarske godine.

Naime, javni poziv za dodjelu zajmova raspisuje se nakon početka akademske godine, a realizacija zajma uvijek prenese u slijedeću kalendarsku godinu. Plasman studentskih zajmova u prošloj godini je planiran u iznosu od 982.500 KM, što obuhvata realizaciju za akademsku 2016./17. i plan za dodjelu 240 zajmova u akademskoj 2017./18. godini.

Lani je objavljen javni poziv za 2017./2018. akademsku godinu, u kojem su zadržani isti kriteriji kao i za prethodnu. Broj prijavljenih je pokazao povećanje interesa studenata za ovakavu pomoći države u školovanju. Pristigle su 253 prijave, što je najveći broj zainteresovanih u posljednjih šest godina rada Fonda. Od toga je 242 studenta ispunilo sve tražene uslove za bodovanje, te su uvršteni na listu za dodjelu zajmova.

Upravni odbor ovog fonda u prošloj godini je održao dvanaest sjednica, na kojima su razmatrana pitanja iz njegove nadležnosti definisana Statutom Fonda i proces pregovora s bankom. U 2017. godini Statut je izmijenjen i dopunjen, te je planirana reorganizacija poslova u Fondu s ciljem ekonomičnijeg poslovanja i veće kontrole povrata sredstava.

ZA ČETIRI FONDACIJE UKUPNO 3.098.000 KM

Federalna vlada donijela je danas četiri odluke o usvajanju transfera za fondove iz nadležnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta, u ukupnom iznosu od 3.098.000 KM.

Transfer Fondaciji za izdavaštvo iznosi 550.000 KM. Od toga je za potporu nakladnicama za objavljivanje knjiga planirano 200.000 KM, za periodiku 95.000, plasman i promoviranje knjiga autora 60.000, nova književna djela domaćih autora 30.000, objavljivanje novih književnih djela odabranih na anonimnom natječaju 15.000, za druge oblike sufinanciranja izdavačke djelatnosti 55.000, te servisiranje poslova Fondacije 95.000 KM.

Fondaciji za bibliotečku djelatnost pripada 330.000 KM, od čega za otkup društveno vrijednih knjiga i časopisa domaćih nakladnika registriranih na području FBiH objavljenih u 2017. godini 150.000 KM. Za opremanje javnih i specijalnih biblioteka i stručno usavršavanje bibliotekara i manifestacije za popularizaciju bibliotečke djelatnosti i knjige, te najaktivnijeg čitača - člana biblioteke planiran je iznos od 80.000 KM, za druge oblike sufinanciranja bibliotečke djelatnosti 30.000 i servisiranje poslova Fondacije 70.000 KM.

Na ime transfera za kinematografiju izdvojeno je 1.660.000 KM. Unutar tog iznosa je 900.000 KM za sufinanciranje novih i ugovorenih filmskih projekata i za proizvodnju kratkometražnih filmova 160.000 KM. Manjinske bosanskohercegovačke koprodukcije bit će sufinancirane sa 152.000 KM, a razvoj dugometražnih filmova (razvoj scenarističke građe i filmskog projekta) sa 20.000 KM. Za sufinanciranje studentskih filmova planirano je 4.500 KM, a za zaštitu, čuvanje i prezentiranje arhivske i filmske građe 8.000 KM. Za promociju bosanskohercegovačkog filma predviđeno je 189.500 KM, od čega za prezentaciju na Filmskom festivalu u Berlinu 18.000 KM. Za stručno usavršavanje bit će izdvojeno 2.000 KM, a sufinanciranje predstavljanja BiH pri EURIMAGES-u uime FBiH 6.000 KM. Djelatnost JP Filmski centar Sarajevo d.o.o. bit će podržana sa 100.000 KM. Za druge oblike sufinanciranja filmske djelatnosti planirano je 68.000 KM, a za servisiranje poslova Fondacije 50.000 KM.

Za transfer za Fondaciju glazbene, scenske i likovne umjetnosti izdvojeno je 558.000. KM. Za manifestacije, programe i projekte glazbene kulture od značaja za BiH i FBiH planirano je 114.000 KM, manifestacije, programe i projekte scenske umjetnosti od značaja za BiH i FBiH 180.000 KM, te manifestacije, programe i projekte likovne umjetnosti od značaja za BiH i FBiH 110.100 KM. Na ime servisiranja poslova Fondacije namijenjeno je 80.000 KM, te otkup umjetničkih djela 18.100 KM. Za druge oblike sufinanciranja ovih umjetnost planirano je izdvajanje 55.800 KM.

Danas je Vlada FBiH, također, usvojila izvještaje o radu te četiri fondacije za 2017. i njihove planove rada za 2018. godinu.

PRIHVAĆEN IZVJEŠTAJ O PROŠLOGODIŠNJEM RADU AGENCIJE ZA REVIZIJU PRIVATIZACIJE U FBiH

Vlada FBiH je prihvatila izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2017. godinu, kada je revizijom bilo obuhvaćeno deset privrednih društava, kao i tri banke.

Riječ je o Šipad komercu d.d. Sarajevo, Automehanici d.d. Sarajevo, TP Poljopromet d.d. Zenica, Granitu d.d. Jablanica, Borac export-importu d.d Travnik, HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša, Baznoj hemiji d.d. Vitkovići Goražde, Željezari Ilijaš d.d., D.I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf i Finvest Drvar d.d. Drvar, te Investiciono-komercijalnoj banci d.d. Zenica, Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. Mostar i Privrednoj banci Sarajevo d.d. Sarajevo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Sjednica Vlade FBiH je u toku.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana