Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 14:17 |

Finansijska zavisnost jedan od glavnih izazova za lokalne medije (VIDEO)

FENA

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Izvještaj o stanju slobode medija u 17 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini "Stvarni glas novinarstva", čiji su zaključci i preporuke predstavljeni danas u Sarajevu, pokazao je da su glavni izazovi s kojima se susreću lokalni mediji finansijska zavisnost te direktni i indirektni politički i ekonomski pritisci.

Ovi pritisci su vrlo često, kako se navodi u izvještaju, više izraženi na lokalnom nivou "jer je riječ o malim sredinama u kojim, u podijeljenom društvu kao što je bosanskohercegovačko, često vladaju lokalni moćnici".

U Izvještaju je, između ostalog, ukazano i na izrazito prisutan problem cenzure koji medijima onemogućava da svoje svakodnevne poslove obavljaju na profesionalan način.

Jedna od autorica Tatjana Milovanović, inače terenska menadžerica u Centru za postkonfliktna istraživanja, kazala je da se po samom nazivu Izvještaja može zaključiti da im je namjera bila da "daju glas" više od 30 novinara iz 17 lokalnih zajednica u BiH.

Konstatovala je da teška ekonomska situacija u BiH nije izuzela ni medije, a osim toga BiH je malo tržište za sve, uključujući i medije koji finansijska sredstva najvećim dijelom dobijaju iz lokalnih ili državnih budžeta.

- To, nažalost, ostavlja veliki prostor političkim moćnicima da uređuju i kontroliraju informacije koje se plasiraju u medijima - istakla je.  

Budući da se približavaju opći izbori, Milovanović je izrazila bojazan da se stanje u pogledu političkih pritisaka neće popraviti već, naprotiv, da će pritisci na medije biti veći, što pokazuju i dosadašnja iskustva.

Ipak, napomenula je da su tokom istraživanja imali i pozitivna iskustva u smislu da su sagovornici uvijek bili spremni da otvoreno razgovaraju, iako su bili svjesni da im to što izjave može donijeti probleme.

Urednica i novinarka Balkanske Istraživačke mreže BiH (BIRN) Erna Mačkić mišljenja je da je sloboda medija u BiH narušena u svakom smislu, a novinari su u jako lošoj finansijskoj situaciji, ne samo u lokalnim zajednicama u BiH, već u cijeloj državi, pa i šire.

- S druge strane, novinari su konstantno izloženi pritiscima, ne samo prijetnjama kriminalnog miljea i političkih stranaka, već i pritiscima urednika te autocenzuri i cenzuri - naglasila je, dodavši da su u toj situaciji i privatni mediji te oni finansirani iz državnih budžeta.

Zbog svega navedenog, smatra Mačkić, nema profesionalnog izvještavanja, odnosno gotovo nikako nema istraživačkih priča, izuzev u medijima koje finansiraju međunarodne organizacije.

Komentirajući povjerenje građana BiH u medije, kazala je da građani često prate dva medija iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, kako bi stekli jasnu sliku o nekoj informaciji.

Osim toga, napomenula je da u BiH postoji "medijska nepismenost" zbog koje građani vrlo često ne shvataju izvještaje koje im plasiraju novinari, pogotovo kada je riječ o stručnim temama.

Istraživanje je obavljeno u okviru projekta "Stvarni glas novinarstva" koji finansira Evropska unija kroz program malih grantova "Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na zapadnom Balkanu", a Izvještaj je objavio Centar za postkonfliktna istraživanja.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1759/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/12MJ9jsa3NPAi9AZQaUGWONw030RFQIOK?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

IFJ-EFJ izrazili zabrinutost zbog nepravednog pritvaranja ruskih novinarki

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana