Bosna i Hercegovina     | 20.05.2018. 11:31 |

U Umjetničkoj galeriji u Bugojnu otvorena izložba „Retrospektive“ Hazima Ćišića

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. maja (FENA) - Izložba pod nazivom „Retrospektive“ Hajrudina - Hazima Ćišića otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji KSC-a Bugojno, u okviru obilježavanja Dana općine Bugojno i 20. po redu manifestacije „Bugojansko proljeće“.

Dobrodošlicu posjetiocima poželio je organizator kulturnih dešavanja u KSC-u Vahid Duraković, istakavši kako je manifestacija „Bugojansko proljeće“ postala najznačajniji kulturni događaj u tome gradu, te da je u potpunosti ispunila svoju misiju.

Govoreći o liku i djelu Hazima Ćišića,  kazao je kako se radi o dugogodišnjem saradniku Kulturno-sportskog centra Bugojno, koji se bavio umjetnošću i prije samog osnivanja Doma kulture 1971., odnosno pomenute javne ustanove 1983.

- On je, zasigurno, jedan od najzaslužnijih ljudi za opstanak i razvoj likovne scene u Bugojnu. Kao likovni pedagog dao je veliki doprinos u radu s učenicima, od kojih su mnogi postali slikari. Posljednjih godina sve više djece iz Bugojna upisuje Likovnu akademiju, tako da vjerujem da će likovna scena u našem gradu živjeti i ubudućnosti - istaknuo je Duraković.

On je pročitao osvrte na Ćišićeva djela koja su, uz njega, za ovu priliku napisali prof. Milenko Juričić, prof.dr. Mirsad Abazović, likovni kritičar Vojislav Vujanović i književnik Sabahudin Hadžialić.

Prisutnima se obratio i direktor KSC-a Mirza Idrizović, zahvalivši svim građanima na tome što su i ove godine redovno pratili sadržaje realizirane u programu „Bugojanskog proljeća“.

- Kada se spomene slika, umjetnička izložba, ili bilo šta drugo što ima veze s umjetnošću, za mene je prva asocijacija Hazim Ćišić - naglasio je.

Izložbu „Retrospektive“ otvorio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, a svi zainteresirani građani moći će je pogledati narednih nekoliko dana.

- Naš Hazim je uvijek bio vezan za sliku i mislim da ćemo ga tako i pamtiti, kao jednog skromnog, jednostavnog, običnog čovjeka koji je svojim kistom ispričao čitavu historiju svog života - kazao je načelnik Ajkunić.

Hazim Ćišić je rođen 1934. u Mostaru, a u Bugojnu živi od 1960. Prvu samostalnu izložbu imao je u Konjicu davne 1959.  a svoja djela izlagao je u Bugojnu, Donjem Vakufu, Livnu, Travniku i Sarajevu. Učesnik je brojnih grupnih izložbi u Bugojnu, Zenici, Mostaru, Donjem Vakufu, Sarajevu, Tuzli, Brčkom, Banjoj Luci, Novom Sadu, Bihaću, Goraždu i Beogradu. Dobitnik je Plakete općine Bugojno za životno djelo, kao i brojnih priznanja za pedagoški rad s mladima.

Izložbom „Retrospektive“  Hazima Ćišića zvanično je završeno ovogodišnje „Bugojansko proljeće“, koje je trajalo više od mjesec dana.

Manifestaciju je zatvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, riječima kako je ona postala sastavni dio tog grada, te nadu da će živjeti i promovirati Bugojno još dugo godina.

Učesnicima manifestacije uručene su zahvalnice za doprinos u programima, s kojima su se predstavili poklonicima kulturnih zbivanja u Bugojnu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Gradski folklorni ansambl Bugojno organizira internacionalni festival folklora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom