Kultura     | 21.05.2018. 11:23 |

Predstavljanje 'Južnoslavenskog pitanja' u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. svibnja (FENA) - Pretiskano izdanje hrvatskoga prijevoda knjige publicista i političara Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje" predstavit će se u Mostaru u četvrtak, 24. svibnja, u Galeriji kraljice Katarine u 19 sati, u organizaciji Odjela za Drugi svjetski rat i domovinski rat HNS-a i Središta hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Kako je istaknuto u najavi, o knjizi će govoriti doc.dr.sc. Dražen Švegelj, Silvio Jergović, dr.sc. Ivona Šego Marić, Hrvoje Janković i Anita Martinac.

Knjiga "Južnoslavensko pitanje" ocijenjena je jednom od tri najvažnije hrvatske knjige u 20. stoljeću. Objavljena je u Beču 1918. godine, a na hrvatski jezik preveo ju je Fedor Pucek.

Kritika je upozorila na određene nedostatke u prijevodima pa se u novom tisućljeću krenulo s ambicioznijim pothvatom kritičkoga izdanja sabranih djela. Novo izdanje objavio je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima u 2017.

Ivo Pilar rođen je 1874. u Zagrebu, a preminuo pod sumnjivim okolnostima 1933. Bio je pravnik i ekonomist. Živio je u BiH, a od 1920. do smrti u Zagrebu. Do jeseni 1918. zalagao se za održanje Habsburške Monarhije, ali pod uvjetom da se u državno-političkom i nacionalno-političkom smislu reformira kao trijalistička monarhija s Hrvatskom kao trećom jedinicom. U Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji politički je bio progonjen.

Najvažnija su mu djela: "Secesija", "Recepcija Općeg austrijskog građanskog zakonika u BiH", "Die südslawische Frage und der Weltkrieg" napisana pod pseudonimom L. v. Südland), te "Borba za vrijednost svoga 'ja'".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu