Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 13:11 |

Misija OESS-a predstavila izvješće o procesuiranju predmeta korupcije (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 21. svibnja (FENA) – Misija OESS-a u BiH predstavila je u ponedjeljak u Mostaru izvješće pod nazivom "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH-prva procjena", koje se temelji na monitoringu 67 predmeta korupcije.

 Riječ je o predmetima koji su pravosnažno okončani u razdoblju između 2010. i 2017. godine.

Pravni savjetnik za borbu protiv korupcije pri Misiji OESS-a u BiH Francesco de Sanctis pojasnio je u izjavi za medije kako su predmeti kategorizirani u tri kategorije, i to predmeti visoke korupcije, predmeti korupcije srednjeg ranga i predmeti sitne ili administrativne korupcije, a na osnovu statusa optuženog i štete koja je nanesena javnom interesu.

- Od ovog broja (67 pravosnažno okončanih predmeta), njih 14 pripadalo je kategoriji visoke korupcije, 22 korupciji srednjeg ranga, a 31 predmet sitnoj ili administrativnoj korupciji – istaknuo je Sanctis.

Po njegovim riječima, od 14 predmeta visoke korupcije, osam je završeno oslobađajućim presudama, dva predmeta su bila djelomično osuđujuća i djelomično oslobađajuće presude, dok su četiri presude bile osuđujuće.  

De Sanctis je istaknuo kako su od te četiri osuđujuće presude tri presude izrečene po sporazumu o priznanju krivnje.

 Ocijenio je kako je zanimljivo to što su u predmetima visoke korupcije većinom bile oslobađajuće presude, dok su u predmetima korupcije srednjeg ranga i sitne korupcije većinom osuđujuće presude.

 Cilj je ovog izvješća, kako navodi Sanctis, da se domaćim institucijama i javnosti pruži jedna nepristrana, konstruktivna i sveobuhvatna ocjena kvalitete i učinkovitosti odgovora pravosuđa na korupciju.

 Izvješće se temelji na praćenju predmeta korupcije pred svim sudovima u BiH i spominju se bezbrojni primjeri predmeta protiv visoko profiliranih počinitelja koji su se završili oslobađajućim presudama, ne zbog kompleksnosti predmeta ili nesposobnosti obrane već zbog upitnog ili loše obrazloženog tumačenja zakona od strane sudaca i tužitelja, pojasnio je pravni savjetnik za borbu protiv korupcije pri Misiji OESS-a u BiH.

U preporukama se poziva Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VTSV) kao tijelo koje je odgovorno za naprednu obuku nositelja pravosudnih funkcija da poduzme učinkovite mjere kako bi se unaprijedili kapacitet tužitelja, pogotovo na pisanju optužnica i na istrage financijskih aspekata korupcije te da se unaprijedi kapacitet sudaca pogotovo u odnosu na bolje obrazlaganje njihovih presuda i odluka o potvrđivanju optužnica.

 Zamjenik glavnog županijskog tužitelja u Županijskom sudu Travnik Dragan Popović istaknuo je kako je ovo izvješće jako korisno jer su kroz analizu predmeta, koji su obuhvaćeni izvješćem, vidljive i slabosti i dobre strane pojedinih postupaka tako se iz njega mogu izvući vrlo korisni zaključci.

 Upitan da usporedi razinu korupcije u odnosu na ranije razdoblje, Popović je kazao da, ako se gleda kroz broj predmeta koji obuhvaćaju tu vrstu kriminala, može se reći da je veći stupanj korupcije. 

Iz Misije OESS-a navode kako ovo izvješće predstavlja samo prvu procjenu koja se zasniva na praćenju ovih postupaka te da će nastaviti pratiti predmete korupcije.

Pogledajte http://fena.ba/video/1766

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1K-lWxao9uOpDNosDwSchmjA5eMKqsAGa?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo