Kultura     | 21.05.2018. 12:39 |

U Bratuncu obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 21. maja (FENA) - Koalicije za borbu protiv mržnje iz Srebrenice i Bratunca, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježile su danas u Bratuncu Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

U Domu kulture u Bratuncu tim povodom je otvorena izložba pod nazivom "Bratunac i Srebrenica kroz istoriju“, na kojoj su predstavljene stare fotografije ova dva grada i narodne nošnje iz ove regije, s ciljem promocije i očuvanja zajedničke kulturne baštine.

- Današnja izložba treba da nam pokaže koliko su sve različitosti koje se sliju u jednu zajednicu veliko bogastvo. Ovo je danas prilika da vidimo Bratunac i Srebrenicu kako su nekad izgledali. Drugi dio izložbe govori o ženama koje su ostavile traga u istoriji Bratunca i Srebrenice po svom aktivizmu, borbi za prava – rekla je Stojanka Tešić, uime "Forum žena Bratunac“.

Predstavnik OSCE-a Darko Dragutinović kazao je da se ljudi međusobno moraju povezivati i da je kultura jedan od načina da se to i ostvari.

- Mi smo podržali današnju izložbu s ciljem promocije tolerancije i kulturne raznolikosti. Ovo je način povezivanja ljudi. Kultura je tu da povezuje ljude – rekao je Dragutinović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo