Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 14:24 |

KCUS - Novi linearni akcelerator pušten u funkciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) danas je zvanično pušten u funkciju novi linearni akcelerator.

Radi se o najsavremenijem aparatu koji se koristi za liječenje malignih oboljenja. Stari aparat nabavljen je 2005. godine, te je shodno specifikacijama trebao biti zamijenjen još 2012. godine.

Šefica Odjela radijacijske onkologije dr. Dženana Eminagić izrazila je  zahvalnost menadžmentu, kolegama i svima koji su doprinijeli nabavci i puštanju u funkciju tog savremenog aparata.

- Stari aparat je trebalo da bude zamijenjen još prije sedam godina. Nažalost, to se nije dogodilo. Presretni smo da je prepoznata potreba za nabavku novog linearnog akceleratora i da danas tretiramo prvog pacijenta, na najsavremenijem aparatu koju postoji u svijetu - istakla je dr. Eminagić.  

Kaže da novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene nehirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga.

- Taj aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana s visokim dozama i u području osjetljivih anatomskih struktura kao što je područje centralnog nervnog sistema i pripadajućih regija - naglasila je dr.Eminagić.

Po riječima šefa Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Semira Bešlije puštanjem u funkciju novog aparata omogućit će se redovna terapija najtežim onkološkim bolesnicima, ali i znatno olakšati rad ljekarima i medicinskom osoblju Klinike.

- Veliko hvala svima koji su dali doprinos u realizaciji tog značajnog projekta. KCUS je ispunio sve što je i obećao. Kao što sam i ranije rekao, tehnološki gledano, nabavkom tog aparata pravimo iskorak 20 godina naprijed.  Novi aparat  od neprocjenjivog je značaja kako za bolesnike koji imaju potrebu za tim vidom terapije, tako i za nas ljekare i medicinsko osoblje. Instaliranjem i upotrebom tog aparata neće postojati niti jedna indikacija za upućivanje pacijenata iz BiH na zračenje van naše države - naveo je prof. dr. Bešlija.

Savremeni linearni akcelerator povećava preciznost i kontrolu kvalitete  na dnevnoj bazi, a usluga koja se pruža je besprijekorna. Dnevno kroz Kliniku za onkologiju KCUS-a prođe i do 450 pacijenata.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da današnjim puštanjem u rad novog linearnog akceleratora KCUS pokazuje kako ozbiljan i predan rad daje najbolje rezultate.

- Za manje od dvije i po godine vratili smo ogromna dugovanja, zanavljamo opremu, popravljamo organizaciju rada, zaustavili smo propadanje KCUS-a, popravili smo plaće. Uz nabavku novih aparata, otvaranje i izgradnju novih prostora omogućavamo našim stručnjacima da istinski pokažu znanje, a pacijentima da brže dođu do kvalitetne usluge i vrate se svojim porodicama. Bez lažne skromnosti - najbolji smo, tako ćemo i nastaviti - naglasila je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz  Pres službe KCUS-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo