Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 16:17 |

Ombudsmeni BiH opredjeljeni za utvrđivanja pune istine u 'slučaju Dragičević'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21. maja (FENA) – U instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine registrovan je predmet povodom tragične smrti Davida Dragičevića iz Banja Luke te žele, kako je saopćeno, jasno i nedvosmisleno iskazati svoje opredjeljenje u smislu utvrđivanja pune istine. 

O svim preduzetim radnjama i njihovim rezultatima Ombudsmeni će upoznati roditelje pokojnog Davida Dragičevića i javnost. 

U toj instituciji, navodi se u saopćenju, u skladu sa zakonskim nadležnostima, razmatraju sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju s jasnim ciljem kako bi se u konkretnom slučaju utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti.

Podsjećaju da su nezavisna institucija, uspostavljena s ciljem promovisanja dobre uprave i vladavine prava i sloboda fizičkih i pravnih osoba, kako je zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim sporazumima koji se nalaze u dodatku tog ustava.

S tim u vezi, institucija ombudsmena nadgleda aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Porodica banjalučkog mladića David Dragičević, koji je pronađen 24. marta na ušću u Vrbas u Banjoj Luci, tvrdi da je ubijen te su pokrenili svakodnevna okupljanja na kojima traže da se utvrdi, kako navode, istina i počinoci.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo