Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 16:17 |

Delegacija Direkcije učestvovala na Regionalnoj konferenciji INTERPOL-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH  učestvovala je na 46. regionalnoj konferenciji INTERPOL-a, održanoj od 16. do 18. maja u Dablinu, Republika Irska.

Na ovogodišnjoj konferenciji učestvovalo je oko 140 delegata iz 51 zemlje članice Evropske regije INTERPOL-a te 13 posmatrača iz pet zemalja van evropskog područja kao  i predstavnika iz 15 međunarodnih organizacija i privatnih kompanija (EUROPOL, ICMPD, CEPOL, EU-LISA, FRONTEX, UN, IOM, OSCE, UN HIGH COMMISIONER FOR REFUGIES, UNMIK, FACEBOOK, FOX-IT SECURITY, ENISA, EULEX, GENERAL SEKRETARIAT OF THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION).

Na Konferenciji se raspravljalo o trenutno najvećim sigurnosnim izazovima s kojima se Evropa trenutno suočava, kao što su terorizam, cyber kriminal, te organizovani kriminal i sl., a u kontekstu zajedničkog djelovanja policija evropskih zemalja članica INTERPOL-a.

Poseban akcenat je dat na prezentaciju aktivnosti Evropskog komiteta INTERPOL-a, kao i jačanju same uloge Komiteta.

Na konferenciji su izabrana nova dva predstavnika Komiteta iz Bugarske i Republike Irske. Također u okviru Konferencije održane su i BREAKOUT SESSION čiji fokus je bio na izazovima u saradnji u evropskom regionu  i INTERPOL-ova strategija kada je u pitanju cyber kriminal. Kao jedan od moderatora na tim sesijama bio je i predstavnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kao prestavnik BiH, saopćeno je danas iz te direkcije. 

Generalni sekretar INTERPOL-a Jurgen Stock je u svom uvodnom obraćanju naglasio značaj međunarodne policijske saradnje putem INTERPOL-a. Također, na Regionalnoj konferenciji usvojen je određen broj Odluka i preporuka kada je u pitanju jačanje međunarodne policijske saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala.

Delegacija Direkcije je održala niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima ostalih članica INTERPOL-a, tokom kojih su razmijenjena iskustva u vezi sa saradnjom i modusima za unapređenje iste.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta