Ekonomija

Rebalansom budžeta 107 miliona KM preusmjereno za gradnju brzih cesta u FBiH

Tekst: Senka Trgovčević, Foto Fena/Arhiva

SARAJEVO, 22. maja (FENA) – Usvajanjem rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta omogućeno je da se 107 miliona KM stave na raspolaganje za izgradnju planiranih infrastrukturnih projekata koje implementira javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

- Ovo je jedina suštinska izmjena u budžetu, koja se sastoji od preusmjeravanja neutrošenih 107 miliona KM iz 2017. u aktuelnu budžetsku godinu radi gradnje brzih cesta u FBiH. Ukupno će za ove namjene biti investirano 290 miliona KM - rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Novalić je obrazložio je da je Federaciji uplaćeno 87.207.037 KM, jer je BiH ispunila sve uslove iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom, te da je 97.214.772 KM doznačeno u budžetu FBiH s obzirom na to da su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om.

Zbog navedenog, Federalno ministarstvo finansija je izmijenilo strukturu finansiranja ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH na način da se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 miliona KM, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 miliona KM.

(FENA) D.J.