Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 10:11 |

U Srebrenici zajedničkim iftarom djeca obilježila kraj mektebske nastave

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 23. maja (FENA) - Za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u Srebrenici sinoć je upriličen zajednički iftar ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, povodom završetka mektebske nastave u ovoj školskoj godini.

Više od stotinu djece pred početak iftara je prodefilovalo Srebrenicom s roditeljima i vjeroučiteljima, a srebrenički glavni imam Damir ef. Peštalić ističe da je ovo prilika da se djeca druže i da se iz tog grada pošalje pozitivna slika.

- Želimo da pošaljemo sliku i kažemo da su ovo djeca koja su sva rođena u Srebrenici. Nijedno od njih nije povratnik, nego su se rodila ovdje, u Srebrenici. Svima nama postavljam pitanje imamo li odgovor za ovu djecu, da li imamo odgovor za nas koji živimo ovdje. Želimo da se zapitaju svi koliko i kako pomažu ovoj djeci. Ovo je prilika da djeca osjete radost ramazana i iftara i da se druže - rekao je ef. Peštalić.

Zahvalio je, kako je kazao, dobrim ljudima koji su omogućili djeci zajednički iftar. 

- Ima dosta osoba koje su se uključile da se sve ovo organizuje, ali niko od njih nije želio da se spominju imena, ali svima im se iskreno zahvaljujemo  - kazao je ef. Peštalić.

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Faruk ef. Hasanović kaže da zajednički iftar pokazuje da Srebrenica nije mrtav grad.

- Za Srebrenicu se uvijek kaže da je mrtav grad i mjesto bez perspektive. To nije tako, i ova djeca su svjedoci tome. Ova djeca žive ovdje, pohađaju školu i odrastaju - rekao je efendija Hasanović. 

Roditelj Samedin Malkić ima troje djece i kaže da ga čini sretnim kada vidi sretnu i veselu djecu. 

- Za mene je to ponos, da imam djecu koja se pored osnovnog obrazovanja i vjerski obrazuju, i da se druže sa svojim vršnjacima - kaže Malkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu